fbpx

Haircut

Dit is een beursterm waarbij handelaren voldoende tegoed moeten aanhouden als dekking voor de risico’s die zij lopen.

Handelseenheid

De gestandaardiseerde hoeveelheid onderliggende waarde bij een optie- of een futurecontract.

Bijvoorbeeld: de handelseenheid van aandelenopties is veelal 100 aandelen, bij goudopties 10 troy ounce goud en bij aardappeltermijncontracten 25.000 kilogram aardappelen.

Hefboomwerking

Hefboomwerking is het verschijnsel dat de winst of het verlies van een afgeleid product – zoals een optie of future – in procenten groter is dan de procentuele beweging in de onderliggende waarde.

Bijvoorbeeld: een optie met een hefboom van 5 zal 5% in waarde veranderen als de onderliggende waarde met 1% beweegt.

Herkapitalisatie

Herkapitalisatie is de wijziging van de kapitaalstructuur van een onderneming, bijvoorbeeld door uitgifte van aandelen.

Herplaatsing

Het gaan verhandelen van bestaande, maar nog niet op een beurs verhandelbare aandelen. Als bestaande aandeelhouders, bijvoorbeeld de oprichters, hun aandelen op de effecten­beurs aanbieden, spreekt men van herplaatsing.

Herweging

Indices zoals de AEX en de FTSE worden jaarlijks opnieuw gewogen om aan te geven in hoeverre een bepaald fonds in een portefeuille aanwezig is. Door herweging kunnen fondsen uit de index worden gehaald en kunnen nieuwe fondsen worden toegevoegd.

Bijvoorbeeld: “De zwaargewicht Shell is in de AEX-index met 25 grootste fondsen naar marktwaarde afgewisseld door ASML als het fonds met het grootste gewicht. De chipmachinemaker is in zijn eentje goed voor rond 16,8% van de hele index, per 31 december vorig jaar. Volgens de actuele stand is ASML alweer goed voor bijna 19% index-weging.” – Bron: Telegraaf – 13-02-2021

Hodl

Term die gebruikt wordt bij Cryptohandel. Het lijkt een afkorting maar is begonnen als tikfout. Hodl in plaats van Hold. Hodl betekent dat je jouw investering niet wilt verhandelen, maar gekocht hebt voor de langere termijn.

 

Hoekman

Vroegere benaming voor een functie op de Amsterdamse effectenbeurs. Instelling of persoon die voor eigen rekening en risico handelt in aandelen en obligaties. Een hoekman handelt uitsluitend met andere toegelaten instellingen en stelt tevens de officiële koers vast. Tegenwoordig wordt de hoekman ook wel specialist genoemd. Sinds de invoering van de schermhandel is deze functie vervallen.

Holdingmaatschappij

Vennootschap die geen andere activiteit heeft dan het beheren van aandelen van een andere firma. Holdingmaatschappijen zijn meestal ondernemingen die zijn overgenomen en waarbij de overnamesom is voldaan in de vorm van aandelen.