fbpx

Waarborgsom

Het bedrag dat bij het aangaan van een agrarisch termijncontract als zekerheid moet worden gestort. Zowel de koper als de verkoper van een termijncontract storten een waarborgsom ter afdekking van de risico’s.

Warrant

Een effect dat gedurende een bepaalde periode het recht geeft om een bepaald aantal aandelen tegen een bepaalde, vastgestelde koers te verwerven. Warrants lijken enigszins op opties maar worden uitgegeven door banken. Ook zijn de contractspecificaties niet gestandaardiseerd zoals bij opties wel het geval is. Verhandeling vindt plaats op de effectenbeurs van Amsterdam Exchanges.

Whale

De beleggingsterm Whale die vooral gebruikt wordt bij Cryptohandel, maar ook bij andere vormen van beleggen voorkomt. Een whale is bijvoorbeeld een grootaandeelhouder. Of iemand die veel coins van een bepaalde Cryptomunt heeft. Whales kunnen de markt manipuleren met grote koop- en verkooporders waardoor de prijs sterk kan gaan stijgen of dalen.

Winst per aandeel (WPA)

De winst per aandeel (WPA) is de totale winst van een onderneming gedeeld door het aantal uitstaande aandelen. De WPA geeft de winstgevendheid van een onderneming weer, gezien door de ogen van een aandeelhouder.