Geen moeilijke termen meer met de belegger ABC!
Vind je al die termen nog een beetje lastig te begrijpen? Dat is helemaal niet zo gek. Geen zorgen, met de Belegger ABC zul je snel leren kennen.
Een obligatie is een schuldbewijs van een uitgevende instantie aan de geldverstrekker. Je kunt het ook zien als een lening. Vaak wordt een obligatie uitgegeven door een overheid of onderneming. Het doel is om financiële middelen aan te trekken. Obligaties keren vaak jaarlijks een vast bedrag uit aan rente, ook wel coupon genoemd.
Een obligatie is een schuldbewijs van een uitgevende instantie aan de geldverstrekker. Je kan het ook zien als een lening. Daarom wordt een obligatie ook wel een obligatielening genoemd.
Optie op een obligatie (op een individuele obligatielening).
Een toegelaten instelling van Amsterdam Exchanges die voor eigen rekening en risico in opties handelt via een floor broker en dus niet aanwezig is op de beursvloer.
De markt voor de handel in aandelen en obligaties op de effectenbeurs van Amsterdam Exchanges.
Aandelen van een bepaalde nominale waarde kunnen soms worden verdeeld in kleinere coupures met een lagere nominale waarde. Deze kleinere coupures worden onderaandelen genoemd.
Bij een onderhandse emissie worden (potentiële) beleggers gericht benaderd. Het is niet mogelijk (openbaar) in te schrijven op de emissie. Via een onderhandse emissie worden de effecten uitsluitend bij institutionele beleggers geplaatst.
De onderliggende waarde is het product waarop een optie of een future betrekking heeft, bijvoorbeeld aandelen, valuta, (edel)metaal of een andere grondstof zoals aardappelen of graan.
Bijvoorbeeld: een aardappelboer kan al besluiten zijn oogst te verkopen voor een bepaalde prijs, nog ver voor er daadwerkelijk geoogst wordt. Hij zal hier een lagere prijs voor krijgen dan wanneer hij een goede oogst heeft en deze voor de hoogste prijs kan verkopen. Maar als de oogst mislukt, krijgt hij in ieder geval meer dan de opbrengst zou zijn van de mislukte oogst. Men gebruikt opties of futures dus om risico’s te verkleinen of juist te speculeren.
Het totale aantal openstaande optie- of futurecontracten op een bepaald moment. De open interest kan worden beschouwd als een graadmeter voor de liquiditeit van de markt.
Wijze van handelen waarbij orders en prijzen op de beursvloer luid en duidelijk en voor alle betrokken partijen hoorbaar worden aangekondigd. Alleen op de optiebeurs van Amsterdam Exchanges wordt via open outcry gehandeld. De handel op de effectenbeurs van Amsterdam Exchange gaat via beeldschermen.
Het elektronisch handelssysteem van de effectenbeurs van Amsterdam Exchanges.
Een open-end fonds is een beleggingsfonds waarvan de hoeveelheid aandelen naar behoefte dagelijks kan worden uitgebreid met nieuwe stukken.
Uitgifte van aandelen of obligaties waarbij particuliere en institutionele beleggers vrij kunnen inschrijven.
Transactie waarbij een optie wordt gekocht. Een daaropvolgende verkoop van dezelfde optie wordt een sluitingsverkoop genoemd.
Openingstransactie waarbij de belegger short gaat.
Als je gaat beleggen in opties, dan koop je het recht om in de toekomst een onderliggende waarde af te nemen of te leveren. Bij het beleggen gaat het om een onderliggende waarde zoals valuta, grondstoffen of aandelen.
Bijvoorbeeld: Dit is te vergelijken met het kopen van een huis. Je kunt dan ook een optie op het huis nemen. Je spreekt dan af om het huis op een bepaalde datum tegen een van tevoren bepaald bedrag te kopen.
Voordat een belegger in opties kan gaan handelen moet er een optieovereenkomst worden gesloten met een bank of commissionair. In deze overeenkomst worden de rechten en plichten van de belegger en de bank of commissionair vastgelegd.
Een optiepremie is de prijs van een optie. De prijs kan bestaan uit intrinsieke waarde en tijd- en verwachtingswaarde, en wordt beïnvloed door de uitoefenprijs van de optie, de koers van de onderliggende waarde, de rente, het dividend, de looptijd en de volatiliteit.
Opdracht van een cliënt aan zijn bank of commissionair om een bepaalde actie met betrekking tot zijn effectenbezit te ondernemen. Bijvoorbeeld een opdracht tot koop of verkoop, voor een inschrijving op een emissie, etc.
Algemene benaming voor een administratief systeem waarbij gelimiteerde orders die (nog) niet kunnen worden uitgevoerd centraal worden beheerd en indien mogelijk alsnog worden uitgevoerd.
Een optie zonder intrinsieke waarde wordt out-of-the money genoemd. Een calloptie is out-of-the-money wanneer de uitoefenprijs hoger is dan de koers van de onderliggende waarde. Een putoptie is out-of-the money als de uitoefenprijs lager is dan de koers van de onderliggende waarde.
Engelse beursterm voor effectentransacties die tussen marktpartijen onderling worden gedaan en die niet op een centrale marktplaats – de beurs – worden aangeboden en verhandeld.
Openbare bieding tot overneming van (een deel van) het aandelenkapitaal van een onderneming. Een overnamebod kan vriendelijk of vijandig zijn oftewel met of zonder instemming van de directie van de over te nemen onderneming.