fbpx

Wat ben ik?

Het aloude spelletje ‘Wie ben ik?’, maar dan uiteraard economisch ingekleurd. Doel van deze werkvorm is om te raden welk beleggingsbegrip je bent door middel van ja/nee vragen. Deze werkvorm bevat kant-en-klare stickervellen die je kunt direct op etiketstickers kunt printen.

Downloaden

Quiz: Welk beursgenoteerd bedrijf is het?!?

Een vrolijke les met de quiz: Welk beursgenoteerd bedrijf is het? Leerlingen gaan met elkaar de strijd aan om met zo min mogelijk hints te raden welk bedrijf er omschreven wordt.

Downloaden

Pubquiz over beleggen

Het doen van een pubquiz doet het altijd goed bij leerlingen, zeker de laatste dag voor de vakantie. Met deze kant-en-klare pubquiz test je hun algemene kennis over beleggen. Tussen de regels door leren ze iets over de beursgeschiedenis, groen beleggen en het risico’s van Crypto’s.

Downloaden

Hallo Beleggen

Een module over beleggen speciaal voor de derde klas havo. In vijf hoofdstukken maken de leerlingen kennis met de basis van de beleggen. In module wordt gebruik gemaakt van de context van een patat/friet kraam om uit te leggen wat aandelen en obligaties zijn. Om de patat of friet discussie te ontlopen bepaal je zelf welke editie je download, het gaat immers om de inhoud. Klik hier voor een online inkijkexemplaar.

  • Auteur: Jan-Willem Aarsen
  • Design en illustraties: Melissa Woelders

 

Downloaden

Logikwis over beleggen

Een logikwis over beleggen. Gebruik deze puzzel bijvoorbeeld achterop de toets als tijddoder voor snelle leerlingen.

De antwoorden komen online als de deadline voor de Factor D prijspuzzel is geweest.

Downloaden

Financiële stadswandeling in Amsterdam

Een financiële stadswandeling door Amsterdam. Leerlingen maken kennis met de rijke financiële geschiedenis van Amsterdam en gaan onderweg aan de slag met de vragen. Dit kan ouderwets op papier maar ook via een GooseChase. De zelfde vragen maar die moeten ze online inleveren. Als docent krijg je de antwoorden direct binnen en zo zie je ook of ze niet stiekem een andere afslag genomen hebben en in de kroeg zitten.

De wandeling begint op het beursplein en loopt naar het Amsterdams Stadsarchief. De leerlingen zijn uur tot anderhalf uur bezig. Voor de vragen is geen specifieke voorkennis nodig, wat ze niet weten mogen ze op het internet opzoeken.

Downloaden

Theevragen: Klassengesprek over beleggen

Een les beginnen met een klassengesprek aan de hand van korte vragen over beleggen. De vragen zijn in de stijl van de picknick theevragen. Laat de leerling een willekeurig kaartje trekken als start van het gesprek.

Downloaden

Beleggen in oorlog, ja of nee?

De oorlog in de Oekraïne raakt vooral de lokale bevolking, maar heeft ook wereldwijd impact. Beleggers zijn ook anders naar hun beleggingen gaan kijken. Wat denken leerlingen? Zien ze beleggingskansen of is het voor hen juist ethisch gezien een no-go om geld te verdienen aan andermans ellende? Leerlingen krijgen vijf stellingen voorgelegd.

Downloaden

Crypto Cryptogram

Een cryptogram over Cryptotermen. Gebruik deze puzzel bijvoorbeeld achterop de toets als tijddoder voor snelle leerlingen.

 

Downloaden

Anagrammen beurstermen

Puzzelen met jouw klas. Deze werkvorm bevat 19 anagrammen van beurstermen. Geef de puzzel bijvoorbeeld als tijddoder na de toets over beleggen of doe er een paar als afsluiting van een les.

Downloaden

Spinning wheel

Wat kies jij?!? Vragen over beleggen. Geef een draai aan het rad en open de discussie met jouw klas.

Kijk bij Theevragen voor de handleiding bij deze opdracht.

Bekijken