fbpx

Valuta

Valuta is een ander woord voor een munteenheid. De euro is de valuta die wij in Nederland gebruiken. Maar er zijn veel meer valuta. Denk bijvoorbeeld aan de Amerikaanse Dollar of de Japanse Yen. De waarde van een munteenheid fluctueert. Deze verschillen per dag en er kan in worden gehandeld.

Variation margin

Eventuele koersverschillen van een openstaande futurespositie worden dagelijks verrekend via de zogenaamde variation margin.

Vervaldatum

Datum waarop een obligatie betaalbaar wordt gesteld. De lening wordt hierbij afgelost.

Volatiliteit

De koers van een onderliggende waarde zoals een aandeel of index is voortdurend in beweging. De koers kan omhooggaan, maar natuurlijk ook omlaag. De term die wordt gebruikt voor de beweeglijkheid van een effect is volatiliteit. Beweeglijkheid wordt ook wel aangeduid met de Engelse term volatility.

Bijvoorbeeld: Er is sprake van een lage volatiliteit wanneer een onderliggende waarde een stabiele koers heeft, en dus bijna niet omhoog of omlaag beweegt. Een effect dat wild beweegt heeft een hoge volatiliteit.

Voorwetenschap

Het beschikken over koersgevoelige informatie voordat deze publiekelijk bekend is. Handelen met voorwetenschap wordt aangemerkt als een economisch delict: het is verboden en strafbaar.