fbpx

Gedekt schrijven

Gedekt schrijven is het schrijven (verkopen) van callopties terwijl men de onderliggende waarde in bezit heeft en houdt. Hierdoor is het risico voor de schrijver (verkoper) beperkt.

Bijvoorbeeld: Je schrijft een calloptie op Arcadis tegen een vooraf afgesproken prijs van € 10. Dit betekent dat je de verplichting hebt de aandelen Arcadis te leveren tegen € 10. Het aandeel staat inmiddels op € 20. Heb je de aandelen niet en de koper van de optie wil dat je ze levert, dan zul je deze moeten kopen op de beurs tegen de hogere prijs van € 20. Dan pas kun je ze leveren. Heb je ze wel in je bezit (gedekt schrijven) dan beperk je het risico.

Gedrukt

Beursterm voor sterk lagere koersen. Een markt waarin het aanbod groter is dan de vraag, hetgeen leidt tot dalende koersen.

Geldmarkt

Markt waarop financiële instellingen geld uitzetten of lenen met een looptijd van minder dan een jaar.

Glad

Een belegger zit “glad” als hij alle openstaande posities heeft afgebouwd en dus geen effecten meer in bezit heeft.

Global Note

Een waardepapier waarop het gehele genoteerde aandelenkapitaal van een onderneming staat vermeld. Dit in tegenstelling tot de soms vele miljoenen losse stukken van het klassieke aandeel.

Goudoptie

Een optie op het edelmetaal goud. Amsterdam Exchanges noteert goudopties met een onderliggende waarde van 10 troy ounce goud per contract. Een troy ounce is 31,1035 gram.

Green shoe

Een beursgenoteerde onderneming kan aan het begeleidende syndicaat een optie verstrekken om een aantal extra aandelen uit te geven tegen de uitgifteprijs. Hierdoor kan bij grote belangstelling voor het betreffende aandeel voorkomen worden dat de koers te snel stijgt.

Grijze handel

Grijze handel is de niet gereguleerde handel buiten de beurs in aangekondigde maar nog niet uitgegeven effecten. Gaat de aangekondigde uitgifte niet door dan worden deze transacties als niet gedaan beschouwd.

Groeifonds

Een beursgenoteerde onderneming waarvan een belangrijke groei en uitbreiding wordt verwacht. Voorbeelden van groeifondsen zijn ondernemingen in de internet- en biotechnologiesector.