fbpx

NASDAQ

NASDAQ (National Association of Securities Dealers Automated Quotations) is een Amerikaanse beurs en het is ook een bekende index. De Nasdaq bestaat sinds 1971 en was destijds de eerste en enige elektronische beurs ter wereld. Nasdaq heeft haar groei mede te danken aan soepelere toetredingseisen waardoor ICT-bedrijven als Microsoft, Apple en Intel hun beursgang konden maken. De Nasdaq bestaat vooral uit ICT-bedrijven, biotechnologie en andere relatief jonge bedrijfstakken.

Necigef

Afkorting voor het Nederlands Centraal Instituut Giraal Effectenverkeer. Bij het Necigef vindt de administratie en bewaring van aandelen en obligaties plaats.

Neerwaarts risico

Het risico op het lopen van verlies bij opties wanneer de markt zich in een tegengestelde richting beweegt, een richting die niet werd verwacht.

Nikkei-index

De Nikkei heet officieel de Nikkei 225 en is een index op de Japanse beurs. De Nikkei omvat de grootste en meest verhandelde 225 bedrijven van Japan en is daarmee een belangrijke index. Ter vergelijking: de Amsterdamse AEX omvat slechts 25 van Nederlands grootste bedrijven. Enkele bedrijven in de Nikkei zijn bijvoorbeeld Toyota, Mitsubishi, Canon, Nintendo, Honda en Sony.

Nominale waarde

De waarde die staat vermeld op een waardepapier zoals een aandeel of obligatie. Over het algemeen zal de actuele beurswaarde van een aandeel aanzienlijk hoger liggen dan de nominale waarde.

Bijvoorbeeld: ook geld kent een nominale waarde. Een briefje van € 10 heeft een nominale waarde van 10, van een munt van € 2 is de nominale waarde 2, etc. De nominale waarde staat vast, maar wat je er voor kunt kopen in bijvoorbeeld Amerika is afhankelijk van de wisselkoers.