fbpx

Intrinsieke waarde

Op de beurs zijn er twee soorten intrinsieke waardes: bij aandelen en bij opties.

Intrinsieke waarde bij aandelen:
De theoretische waarde van het aandeel, gebaseerd op de waarde van de bezittingen van een onderneming minus de eventuele schulden.

Bijvoorbeeld: Stel een bedrijf heeft € 900 miljoen aan totale activa en € 700 miljoen in schulden. Dan is hun intrinsieke waarde op dit moment € 900 miljoen – € 700 miljoen = € 200 miljoen. Je kunt deze waarde delen door het totaal aantal uitstaande aandelen. Stel dat het bedrijf 60 miljoen aandelen heeft uitstaan en dus een intrinsieke waarde heeft van € 200 miljoen, dan is dit 200/60 = 3,33 per aandeel. Dit houdt dan in dat het bedrijf een intrinsieke waarde per aandeel heeft van € 3,33.

Intrinsieke waarde bij opties:

  • Bij callopties: de koers van de onderliggende waarde minus de uitoefenprijs. Als aandeel A € 55 noteert, dan heeft een calloptie met uitoefenprijs van € 50 een intrinsieke waarde van € 5.
  • Bij putopties: de uitoefenprijs minus de koers van de onderliggende waarde. Als aandeel X € 60 noteert, dan heeft een putoptie met een uitoefenprijs van € 65 een intrinsieke waarde van € 5.