fbpx

Implied volatility

Implied volatility is de verwachte beweeglijkheid van een onderliggende waarde. Dit is een maatstaf die de sterkte aangeeft van de schommelingen die in de markt worden verwacht. Implied volatility is een van de belangrijkste factoren bij de totstandkoming van optieprijzen. Hoe hoger de implied volatility, hoe hoger de optieprijzen.

Bijvoorbeeld: aandeel X en aandeel Z zijn allebei € 25 waard. Aandeel X is de ‘wildste’ van de twee. Die beweegt soms met euro’s per dag en kan aan het begin van de week op € 25 staan, aan het einde op € 30, om de week erna net zo rap terug te zakken naar € 23. Aandeel Z is de ‘rustigste’ van de twee. Die beweegt hooguit een paar tientallen eurocenten op een dag. Eigenlijk is het een saai aandeel.

Van beide aandelen is er een call met uitoefenprijs van € 30 beschikbaar met een looptijd van een jaar. Voor beide calls geldt dat ze geen intrinsieke waarde hebben. Voor welke call zou je meer willen betalen? Die van het ‘wildste’ aandeel of die van het saaie aandeel? Natuurlijk voor die ‘wildste’, want het aandeel X staat volgende maand misschien wel op € 45. Hoe hoger de volatility, hoe duurder de optie. Daarom is de call met uitoefenprijs van € 30 van het ‘wildste’ aandeel dus veel duurder dan de call van het saaie aandeel.