fbpx

Hoe word je belastingadviseur voor beleggers? En wat doe je als belastingadviseur? Dominique Belt-van Maurik is belastingadviseur bij Mazars in Amsterdam en adviseert regelmatig beleggers. Ze vertelt graag hoe zij op deze positie is gekomen.

Hoe word ik belastingadviseur?

Om belastingadviseur te worden is het noodzakelijk dat je de benodigde opleiding hebt afgerond. De meeste kantoren stellen het verplicht dat dit een universitaire studie is. De universiteiten bieden verschillende opleidingen aan die aansluiten bij het beroep belastingadviseur. Hierbij kun je denken aan fiscaal recht of fiscale economie. Vaak wordt er binnen deze opleidingen nog een onderscheid gemaakt voor internationaal of nationaal. Er zijn ook kantoren waarbij een voltooide fiscale HBO opleiding voldoende is. Zelf heb ik de bachelor fiscaal recht en de master internationaal fiscaal recht gevolgd aan de Universiteit van Amsterdam. Na mijn studie heb ik nog de beroepsopleiding voor belastingadviseurs (NOB) gevolgd.

Tijdens je studie leer je hoe je de wet moet lezen, begrijpen en toepassen. Dit zijn essentiële vaardigheden die je nodig hebt om verder te gaan na je studie. Na je studie kun je onder andere aan de slag als bedrijfsfiscalist bij één specifiek bedrijf, je verder specialiseren tot advocaat of rechter of aan de slag als belastingadviseur. Het beroep belastingadviseur is heel breed. Zo heb je verschillende afdelingen met ieder eigen werkzaamheden.

Ik ben werkzaam op de nationale praktijk en werk veel samen met ondernemers en vermogende particulieren. Hierbij ontzorg ik de ondernemer door de aangiften inkomstenbelasting,  vennootschapsbelasting, dividendbelasting en/of schenk- en erfbelasting op te stellen. Daarnaast adviseer ik de klanten hoe ze bijvoorbeeld hun bedrijf kunnen overdragen aan de kinderen en op welke manier het fiscaal het meest gunstig is om vermogen aan te houden. Vaak komen klanten naar mij toe met vragen over beleggen. Ze zijn benieuwd hoe het belast is, of het wordt gezien als onderneming en of ze over de winsten belasting moeten betalen. Maar ook als er verliezen zijn, is het als belastingadviseur een rol om mee te kijken of je hier iets mee kan in de belastingaangifte. Het bijhouden van de jurisprudentie en de actualiteiten zijn een onderdeel van het beroep. Zo ben je altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen kun je de klanten tijdig informeren.