fbpx

Hoe word je voorzitter van een aandelenbeurs? En wat doe je dan? Simone Huis in ’t Veld is de afgelopen vijf jaar de CEO van Euronext Amsterdam geweest. Ze stopt per 1 september 2024 en geeft het stokje dan over aan René van Vlerken. Hieronder kun je lezen hoe Simone op deze positie terecht kwam.

30 augustus 2024

Hoe word je CEO van Euronext Amsterdam?

Het goede nieuws is dat er meer manieren zijn om beursvoorzitter te worden. Er is dus geen magische formule. Het is niet zoals vroeger, dat de beurs ‘alleen iets was voor mannen’. Er werken inmiddels veel vrouwen, waaronder ik dus als CEO. En er werken mensen van veel verschillende nationaliteiten, met allerlei studieachtergronden en van alle leeftijden.

Ons handelsplatform draait als een goed geoliede hightech machine. Dus als je interesse hebt in economie, handel en het bedrijfsleven, heb je een goede basis om bij de beurs te werken. Nieuwsgierigheid, brede interesse en een ondernemersgeest helpen ook.

 

Bij de beurs kan je namelijk verschillende kanten op, zoals werken met cijfers, marktanalyses doen, bedrijven helpen om naar de beurs te gaan, en natuurlijk toezicht houden op de  handel in aandelen. Er zijn ook banen voor mensen met een juridische of communicatieachtergrond, net als bij andere grote bedrijven. Het belangrijkste is dat je het leuk vindt om kansen te pakken en enthousiast bent over de financiële sector.

Dat er geen één route is om beursvoorzitter te worden bewijst mijn verhaal, want dit was geen vooropgezet plan. Ik had niet mijn hele carrière al uitgestippeld. Op de basisschool overtuigde ik wel mijn ouders en leraren om me naar de havo te laten gaan, zodat ik uiteindelijk, na het HBO, organisatiesociologie aan de universiteit kon studeren. Toen ik in 1995 mijn diploma haalde, lagen de banen alleen niet voor het oprapen. Ik ben uiteindelijk begonnen als intercedente bij een uitzendbureau en leerde daar al snel om elke kans en nieuwe mogelijkheid aan te grijpen. Mijn overtuiging: geef nooit op, als je iets wil moet je er altijd 100% voor gaan.

Naast kansen pakken, heb ik ook geleerd om mijn overtuigingskracht te gebruiken, iets wat ik dus al op de basisschool ontwikkelde. Deze vaardigheid, gecombineerd met lef en het zoeken naar nieuwe uitdagingen, heeft me vooruitgebracht. Telkens als mijn werk voorspelbaar werd, keek ik om me heen. Zo verbrede ik mijn horizon en leerde ik steeds nieuwe vaardigheden.

Voordat ik CEO van Euronext Amsterdam werd, was ik COO (Chief Operating Officer) van Deutsche Bank Nederland. In deze functie ben je verantwoordelijk voor het dagelijkse beleid in een bedrijf, en zorg je ervoor dat het bedrijf operationeel efficiënt en effectief werkt.

Ondanks de verwachting om altijd beschikbaar te zijn, organiseerde ik mijn werk zo dat ik woensdagmiddag thuis kon werken. Dit combineerde ik met de zorg voor mijn gezin.  Mijn motto is dan ook: verontschuldig je nooit voor je keuzes in de balans tussen werk en privé.

Wat ik leuk vind aan mijn werk is de balans tussen alle regels van de financiële sector en de samenwerking met verschillende partijen zoals handelaren, banken, overheid en toezichthouders. Als CEO moet ik vaak optreden als scheidsrechter of juist als een ‘verbindende schakel’ tussen alle partijen, en ervoor zorgen dat de beurs goed functioneert voor iedereen. Tegelijkertijd moet ik ervoor zorgen dat Euronext als bedrijf gezond blijft.

Als beursvoorzitter heb ik dus eigenlijk meerdere banen in één. Ten eerste ben ik CEO van Euronext Amsterdam. Hier ben ik verantwoordelijk voor het goed functioneren van de Amsterdamse beurs. Daarbij focus ik op drie belangrijke pijlers:

  • Protect (beschermen): De positie van de Amsterdamse beurs behouden als het hart van de Nederlandse en Europese kapitaalmarkt.
  • Connect (verbinden): Betrokkenheid van vooral Nederlandse belanghebbenden waarborgen.
  • Grow (groeien): Groei bevorderen in Nederland, Europa en daarbuiten.

Daarnaast ben ik ook lid van het directieteam van Euronext N.V. Samen met onder meer de andere zes lokale CEO’s en de groeps-CEO ben ik medeverantwoordelijk voor het goed functioneren van de hele Euronext Groep.

In mijn dagelijkse werk geef ik leiding aan 125 medewerkers, waarvan de meeste in de Europese matrixstructuur werken. Euronext is namelijk georganiseerd volgens een federaal model, wat betekent dat veel afdelingen in Amsterdam activiteiten uitvoeren voor de hele organisatie.

Heb je interesse om (later) te gaan werken in de financiële sector? Kijk dan zeker naar de mogelijkheden voor banen bij de aandelenbeurs. De dynamiek en de impact van deze sector bieden boeiende carrières met volop kansen. Jullie talenten zijn de toekomst van de financiële wereld. Succes!

 

De financiële serie “Hoe word ik?”

  • FAQ Hoe word ik beurshandelaar?
  • FAQ Hoe word ik belastingadviseur voor beleggers?
  • FAQ Hoe word ik broker?
  • FAQ Hoe word ik Wallstreet correspondent?
  • FAQ Hoe word ik vermogensbeheerder?
  • FAQ Hoe word ik zakgeldexpert?
  • FAQ Hoe word ik hoofd duurzaamheid bij een bank?