fbpx

Hoe zit het als je aandelen koopt, betaal je dan ook BTW? Je betaalt BTW over alle producten dus waarom zou het bij aandelen niet zo zijn? Deze vraag legde wij voor aan Sander van Kreijl. Hij is Belastingadviseur BTW bij Mazars.

30 juni 2023

Waarom je geen BTW betaalt als je aandelen koopt

Bij de aankoop van aandelen betaal je geen BTW en je betaalt ook geen BTW over de transactiekosten voor aankoop van de aandelen.

BTW staat voor Belasting Toegevoegde Waarde en wordt ook wel omzetbelasting genoemd. Het is een ‘algemene verbruiksbelasting’. Dat betekent dat in principe zoveel mogelijk diensten en goederenlevering belast worden. Omdat de BTW op een groot deel van alle bestedingen van toepassing is, wordt met de opbrengst een flink deel van de overheidsuitgaven gefinancierd. Iedere uitzondering op de BTW, betekent dus ook minder inkomsten om Rijksuitgaven mee te bekostigen. Volgens rechtspraak moet de uitzondering hierop – btw-vrijstellingen – beperkt worden uitgelegd. Bij twijfel: belast met btw!

Toch is er een reeks aan diensten en goederenleveringen die zijn vrijgesteld van BTW-heffing. Dat gaat om zaken waar er geen extra barrière moet zijn om deze te kunnen aanschaffen. Denk hierbij aan onderwijs, medische zorg, huurwoningen en kinderopvang. De BTW zou dat duurder maken, waardoor deze minder goed toegankelijk wordt.

De Nederlandse BTW-regelgeving moet voldoen aan de Europese BTW-richtlijn. Zowel uit wetgevingsstukken voor de Nederlandse wetgeving (Wet 1954, Wet 1968) als voor de Europese regels (Zesde BTW-richtlijn) komt naar voren dat er politieke en historische overwegingen ten grondslag liggen aan het vrijstellen van bancaire prestaties en daarmee ook aan- en verkoop van aandelen.

Veel prestaties in de financiële sector zijn vrijgesteld van BTW. Zo ook bij bancaire producten of verzekeringen en spaarproducten. Je betaalt dus geen BTW over rente en ook niet over aflossing van leningen.

Ook dividend is vrij van BTW, maar dat heeft een andere reden. Dividend is afhankelijk van de winst die behaald wordt, en dus is het een vergoeding die je niet vast kunt afspreken. Omdat het onzeker is of een onderneming winst behaalt en hoeveel, is niet sprake van een ‘bedongen’ vergoeding. Daarom speelt BTW daarbij geen rol.

 

Meer informatie

  • FAQ – Moet je over al je beleggingen belasting betalen?
  • FAQ – Hoe word ik belastingadviseur voor beleggers?