fbpx

Behoudende beleggers kiezen regelmatig voor een 60/40 strategie. Maar wat houdt die strategie in? En waarom zou je aandelen en obligaties mixen? We vroegen het aan Yoran Brondsema. Hij is mede-oprichter van Curvo.

6 november 2023

Wat is een 60/40 strategie?

De 60/40 strategie is een eenvoudige manier van beleggen waarbij je je geld verdeelt over twee soorten investeringen: 60% in aandelen en 40% in obligaties.

Stel je voor dat je een taart hebt en je snijdt deze in tien stukken. Zes van die stukken (60%) zijn aandelen. Aandelen zijn kleine deeltjes van een bedrijf. Als het bedrijf het goed doet, worden je aandelen meer waard. Maar het kan ook misgaan, dan zijn ze minder waard.

De overige vier stukken (40%) zijn obligaties. Dit zijn eigenlijk leningen die je geeft aan bijvoorbeeld een overheid of bedrijf. Zij beloven je terug te betalen, en met een beetje extra geld, de rente. Obligaties zijn meestal minder risicovol dan aandelen, ze schommelen minder in waarde.

Het idee achter de 60/40 verdeling is dat je een balans hebt tussen enerzijds een hoger rendement (met de aandelen) en anderzijds wat meer zekerheid (met de obligaties). Als de aandelenmarkt het slecht doet, helpen de obligaties om de klap wat op te vangen, en andersom. Het is een soort ‘beste van beide werelden’ aanpak voor degenen die willen beleggen zonder al te veel risico te nemen.

Meer informatie

  • FAQ Wat is een DCA-strategie
  • FAQ Wat zijn obligaties en is het slim om daarin te investeren?
  • FAQ Zijn obligaties een veiligere belegging dan aandelen?