fbpx

Je geld vertrouw je niet aan iedereen toe, toch? Je hebt waarschijnlijk wel een idee welke van jouw vrienden je jouw geld wel toevertrouwt én aan welke niet. Online moet je ook voorzichtig zijn. Je zult niet de eerste zijn die geld verliest doordat een goede investering een scam bleek te zijn. Als je aandelen koopt, doe dat dan bij een betrouwbare broker. Makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe weet je nu dat een broker die je online vindt betrouwbaar is? We vroegen het aan John van der Schenk van Elite Fund Management en EasyBroker en Sander van Essen die ook werkzaam is bij EasyBroker. Zij zetten de belangrijkste dingen die je kunt checken, voordat je met een broker in zee gaat, op een rijtje.

27 november 2023

Zijn alle brokers betrouwbaar?

Regelmatig komen we op het internet in aanraking met de mooiste verhalen van handelaren, brokers en beleggingsfondsen. Met mooi bedoelen we dan vooral de rendementen die zogenaamd behaald zijn, de auto’s die zijn aangeschaft en de plekjes waar huis nr.2 zonder hypotheek is afgetikt. De eerste regel moet altijd zijn: Als het te mooi lijkt om waar te zijn dan is dit in 99,9% van de gevallen ook zo.

Daarmee komen we op de vraag waar we een zo goed mogelijk antwoord op willen geven. Hoe kan ik zien of een broker betrouwbaar is? Specifiek noemen we de broker omdat de schrijvers van dit artikel werkzaam zijn voor een broker. Daar ligt de ervaring, maar ook voor handelaren en beleggingsfondsen die mooie dingen roepen kunnen dezelfde soort controles getroffen worden.

  1. Is het een bekende naam in de (online)media?
    De meeste brokers hebben een (online) track record opgebouwd. Zo kun je zelf vlug zien of bepaalde zaken overeenkomen met wat je wellicht elders online hebt gelezen.
  2. Staat het bedrijf ingeschreven in Nederland / Europa en onder toezicht van de AFM?
    Bedrijven die werkzaam zijn in de financiële sector staan altijd onder toezicht. In Nederland is dit de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Alle bedrijven die geregistreerd staan, zijn te vinden in online registers die eenvoudig bekeken kunnen worden. Kost weinig tijd en je weet direct zeker of de partij een vergunning heeft om te mogen doen wat ze zeggen dat ze doen. De lijst met vergunningen vind je hier.
  3. Bespreek de informatie en bevindingen met een ander!
    Misschien wel een van de belangrijkste voorzorgsmaatregelen. Uit bijna iedere video waarin een slachtoffer aan het woord komt van een scam blijkt dat er zo goed als alleen gehandeld is en dat verder niemand op de hoogte was. Praat met elkaar.
  4. Zijn er reviews te vinden of artikelen geschreven door andere media dan het bedrijf zelf?
    Reviews zijn altijd goed om te lezen. Kijk ook naar de reacties op de reviews. Is er daarnaast over het bedrijf geschreven door iemand anders? Bijvoorbeeld een krant of website die vaker of onderwerpen uit de financiële sector schrijft.
  5. Vindt er een KYC procedure plaats?
    Een hele simpele, stel je opent ergens een rekening – wordt er ergens gevraagd om een scan van je paspoort of identiteitsbewijs. Bedrijven met een vergunning zijn verplicht dit soort procedures uit te voeren in het kader van de Know Your Customer – Ken je Klant – wet & regelgeving. Is dit niet het geval? Krab dan nog eens achter je oren.

Bovenstaande punten zijn snel uit te voeren of te controleren waardoor je op een relatief eenvoudige manier vlot meer informatie kunt vinden over het bedrijf waar jij wellicht zo enthousiast over bent. De financiële sector wordt goed gecontroleerd. Althans, dat is onze ervaring in Nederland en Europa. Daardoor zijn er velen registers te vinden waarin bedrijven die werkzaam zijn in de financiële sector geregistreerd moeten staan. Deze registers zijn openbaar en hierdoor is het voor particulieren makkelijker te controleren. Dit geldt voor zowel brokers als beleggingsfondsen.

Geld geven aan individuele handelaren of bedrijven die algoritmes te koop / huur aanbieden is een absolute no-go in onze ogen. Deze praktijken vinden bijna altijd plaats zonder vergunning of registratie. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar veiligheid staat voorop!

 

Meer informatie: