fbpx

Hoe word je correspondent in Amerika die verslag doet van de beurshandel daar? Start je dan met een economische opleiding of juist met een journalistieke? De correspondent van het Financieel Dagblad in New York, Lennart Zandbergen, vertelt hoe hij op deze positie gekomen is.

9 oktober 2023

Van stagiair naar correspondent in New York

Voor journalisten is er een hele concrete opleiding, zowel op de universiteit als op het hbo: journalistiek. Maar voor mijn krant, Het Financieele Dagblad, is dat niet de manier waarop de meeste collega’s in de financiële journalistiek zijn beland: we hebben veel verschillende achtergronden, van oud-beurshandelaren, oud-consultants, historici tot zelfs mensen die gepromoveerd zijn in de ecologie.

 

Op die manier is op de FD-redactie niet zo dat onze verslaggever Zorg zelf bijvoorbeeld ook geneeskunde heeft gestudeerd, of dat je alleen economieverslaggever kan worden als je zelf ook econoom bent. De allerbelangrijkste eigenschap die je als journalist moet hebben is dat je goed moet zijn in je te verwonderen over wat je om je heen ziet: om altijd vragen te stellen, zoals ‘waarom presteert de ene bank zo veel slechter dan de andere?’, ‘waarom zie ik opeens overal snoepwinkels in de binnenstad van Amsterdam?’ en  ‘waarom gaat een bepaald aandeel zo hard onderuit?’

Het leuke is: als je zo’n vraag hebt, kan je er vanuit gaan dat andere mensen die vraag ook wel eens gehad hebben. Als journalist kan je het dan uit gaan zoeken, door met experts en betrokkenen te praten en andere bronnen te raadplegen. Juist doordat wij als journalisten zelf niet de expert zijn, stellen we (hopelijk) de vragen die de lezer van de krant ook zou kunnen hebben.

Naast die verwondering zijn er veel vaardigheden die een journalist helpen: we hebben datajournalisten die extreem goed zijn in het vinden van nieuws in grote stapels gegevens, we hebben reportagemakers die zo beeldend kunnen vertellen dat ze ook romans zouden kunnen schrijven en we hebben nieuwsjagers die de hele dag eigenlijk niets anders doen dan aan de telefoon, in koffietentjes of kroegen zitten, om daar met bronnen te praten die hen scoops geven. Niemand kan al die dingen perfect, dus er zijn veel verschillende manieren om een goede journalist te worden.

Zelf heb ik een bacheloropleiding gedaan aan het Leiden University College in Den Haag, waar ik vooral vakken volgde die te maken hadden met politiek en economie. In mijn tweede studiejaar liep ik stage bij het FD. Daarmee had ik veel geluk, want in de maand dat ik bij de krant binnenkwam, gebeurde in het Verenigd Koninkrijk het Brexitreferendum. Daardoor was er veel te doen en kon ik dus veel interessante verhalen maken. Na de stage kon ik bij het FD blijven, waardoor ik tijdens de rest van mijn studie een paar dagen per week nieuwsberichten voor FD.nl schreef. Na mijn studententijd werkte ik een paar jaar op de beursredactie van de krant, en sinds begin 2023 werk ik vanuit New York als Amerikacorrespondent voor de krant.