Wat doet een studentenbeleggingsclub?
De beurscrash van 7 april heeft meer invloed dan je op het eerste gezicht denkt.
Victor L. Hettema Oud-voorzitter der S.B.V. DuitenbergHoe word je hoofd duurzaamheid van een bank? En wat doe je dan? Peter Kindt werkt bij ING. Zijn huidige functie omschrijving op LinkedIn luidt: Sustainability Lead Sectors – passionate to drive green electricity, green molecules and green protein. Responsible for managing net zero, transition financing, ESG risks and disclosures for our Wholesale Bank. Hij vertelt hieronder hoe hij op deze positie is gekomen.
De vraag stellen “Hoe word ik…” is een stuk makkelijker dan deze beantwoorden. In mijn huidige rol, hoofd duurzaamheid binnen de internationale zakenbank van ING, ben ik omringd door professionals met allerlei verschillende academische achtergronden: finance, economie, MBAs, techneuten en sustainability experts. Ik geloof dan ook niet dat er één vastomlijnd pad is dat je voorbereid op deze rol.
De grootste duurzaamheidsimpact die een bank kan maken is via haar klanten. Welke bedrijven ondersteun je en waarvoor worden je leningen gebruikt? Er zijn grote investeringen nodig in de echte economie voor de energietransitie, verminderde negatieve impact op natuur, water en mens. Er ligt dus een grote kans en verantwoordelijkheid bij banken om hier een rol in te spelen.
De complexiteit en dilemma’s die met duurzaamheid samengaan fascineren me en vragen doorzettingsvermogen, gebalanceerde keuzes en dialoog met alle partijen in waardeketens om tot positieve impact te komen. Wie spreek je aan op het onderbetalen van cacaoboeren in Ivoorkust of hun impact op de natuur? De consument, de Nederlandse supermarkt, de chocoladeproducent, de grondstoffenhandelaar, de EU, de overheid van Ivoorkust? Goedkope zonnepanelen hebben voor een enorme versnelling van het vergroenen van de elektriciteitsproductie gezorgd, maar mensenrechten worden geschonden tijdens het productieproces in China.
Zelf heb ik altijd een brede interesse gehad, maar ook altijd de neiging tot diepgang en alles willen begrijpen. Ik ben opgeleid als chemisch technoloog en gepromoveerd natuurkundige, waarmee ik een expert werd in een klein hoekje van de wetenschap. Toen ik daarna de behoefte had om nieuwe dingen te leren en mijn blik weer te verruimen kwam ik redelijk bij toeval bij ING terecht waarbij ik mijnbouwbedrijven ging financieren. Een industrie die we echt nodig hebben, onder andere voor de energietransitie, maar waar ook terecht zorgen zijn over impact op natuur en mensen.
Het voordeel van een grote organisatie als ING is dat er allerlei carrièremogelijkheden zijn. In de loop der jaren heb ik allerlei andere functies opgepakt en ben me blijven verdiepen met opleidingen en cursussen op financieel, management en duurzaamheidsgebied.
Wat voor carrière je op dit moment ook voor ogen hebt, mijn advies zou zijn om nieuwsgierig te blijven, open te staan voor verandering en rollen op te pakken waar je jezelf blijft uitdagen en nieuwe dingen leert. Geen idee waar dat pad je zal brengen, maar uiteindelijk draait het om de reis…