fbpx

De beleggingsstrateeg van ABN AMRO worden op gebied van duurzaamheid. Hoe doe je dat? Judith Sanders vertelt hoe zij op deze positie is gekomen.

19 maart 2025

Hoe word je een Duurzaam Beleggingsstrateeg?

Als je geïnteresseerd bent in beleggen en duurzaamheid, dan is het beroep van Duurzaam Beleggingsstrateeg wellicht iets voor jou. Mijn reis begon toen ik 20 jaar was en toevallig een baan kreeg bij een effectenkantoor. De energie en spanning van de beleggingswereld trokken me direct aan, vooral de aandelenhandel. Het was fascinerend om te zien hoe aandelenkoersen bewegen door wereldwijde gebeurtenissen zoals veranderingen in de rentestand en economische ontwikkelingen, maar ook door berichten over de winstgevendheid van bedrijven.

Inhoudelijke verdieping

Op mijn 17e ben ik van school gegaan zonder diploma en ben gaan werken bij een reclameburo. Daar heb ik bijna 4 jaar een commerciële functie gehad (en ook veel koffie geserveerd) alvorens ik bij het effectenkantoor aan de slag ging. In de jaren daaropvolgend heb verschillende opleidingen gedaan van NIBE waaronder beleggingsadviseur en vermogensbeheerder en daarmee ook mijn DSI-registratie behaald. (Die overigens nu verlopen is omdat ik geen portefeuilles meer beheer). Let wel toen ik begon in 1994, kon dit nog, tegenwoordig is een afgeronde studie zoals bijvoorbeeld economie en nog liever CFA, een pre.

Omdat ik zonder specifieke opleiding begon, besefte ik dat ik mijn kennis moest uitbreiden. Daarom besloot ik verschillende financiële opleidingen te volgen en de benodigde certificaten te behalen om een geregistreerd beleggingsadviseur te worden. Dit vereiste hard werken, vooral op het gebied van economie en wiskunde. Maar de beloning was groot; ik werkte zes jaar met veel plezier als beleggingsadviseur. Daarna stapte ik over naar vermogensbeheer, omdat ik na zes jaar advies geven graag een stap verder wilde zetten en zelf verantwoordelijk wilde zijn voor de beleggingsportefeuilles en het nemen van beleggingsbeslissingen. Ook hier moest ik een opleiding afronden, nu om geregistreerd vermogensbeheerder te worden.

Op dit moment ben ik bezig met mijn Post Bachelor Sustainable Financial officer en heb eerder het Oxford Fundamentals of Sustainable investing programme afgerond van University of Oxford. Ook heb ik verschillende opleidingen/cursussen doorlopen op het vlak van training geven, coaching, schrijven.

Beleggingsmaatwerk

In de daaropvolgende 18 jaar beheerde ik maatwerk beleggingsportefeuilles. Ik werkte met alle op de beurs verhandelbare instrumenten, zoals aandelen en obligaties, maar ook met complexe instrumenten zoals opties. Daarnaast had ik veel contact met klanten over de beleggingen, wat ik erg leuk vond. Wie wil nou niet praten over wat hij/zij het leukst vindt?

Beleggen speciaal voor vrouwen

Omdat ik beleggen zo interessant vond en mijn kennis graag wilde delen, begon ik met het geven van trainingen over beleggen, ook speciaal voor vrouwen. Ik merkte namelijk dat er veel minder vrouwen dan mannen beleggen en dat vond ik vreemd. Dit vroeg om onderzoek, hieruit bleek dat vrouwen anders naar geld kijken dan mannen en ook op een andere manier beslissingen over hun geld nemen. Deze conclusie leidde tot een boek over beleggen speciaal voor vrouwen, met als doel meer vrouwen kennis te laten maken met beleggen. Dit zorgde er zelfs voor dat ik een beetje bekend werd, waardoor ik werd uitgenodigd voor optredens op radio en tv.

Duurzaam Beleggingsstrateeg

En zo kwam ik bij ABN AMRO Bank. Bij de bank zochten ze een Duurzaam Beleggingsstrateeg, iemand met veel kennis van beleggen die in staat is om ingewikkelde onderwerpen begrijpelijk aan een breed publiek uit te leggen. Een extra eis was dat deze persoon ook een voorkeur had voor het maken van duurzame keuzes op beleggingsvlak. Ik dacht meteen: in deze rol komt alles wat ik leuk (beleggen) en belangrijk (een gezonde samenleving met oog voor klimaat en gelijke kansen voor iedereen) vind samen, dus de stap naar ABN AMRO Bank was snel gemaakt.

Mijn dagelijkse taken omvatten het bijhouden van wereldwijde gebeurtenissen op de financiële markten, maar ook op het gebied van klimaat en de samenleving. Ik heb veel overleg met collega’s over de impact van deze gebeurtenissen en vertaal de uitkomsten van al die gesprekken naar diverse communicatievormen zoals nieuwsbrieven, artikelen op de website van de bank, presentaties, vlogs, podcasts en zelfs interviews in de media.

Dus, als je geïnteresseerd bent in de financiële wereld en duurzaamheid en je bent bereid om te leren en te groeien, dan kan de rol van Duurzaam Beleggingsstrateeg een geweldige carrièrekeuze voor je zijn. Je maakt een reis door de financiële wereld vol kansen om te leren, kennis te delen en misschien ook wel het verschil te maken op het gebied van beleggen.

 

De financiële serie “Hoe word ik?”

  • FAQ Hoe word ik beurshandelaar?
  • FAQ Hoe word ik beursvoorzitter?
  • FAQ Hoe word ik belastingadviseur voor beleggers?
  • FAQ Hoe word ik broker?
  • FAQ Hoe word ik Wallstreet correspondent?
  • FAQ Hoe word ik vermogensbeheerder?
  • FAQ Hoe word ik zakgeldexpert?
  • FAQ Hoe word ik hoofd duurzaamheid bij een bank?
  • FAQ Hoe word ik CEO van Robeco?
  • FAQ Hoe word ik voorzitter van de vereniging van effectenbezitters? (VEB)