fbpx

In verhalen over beleggen kom je soms de naam Elliott tegen. Recent omdat hij een belang in BP nam.  In tegenstelling tot bijvoorbeeld Warren Buffet is Elliott geen persoon, maar een investeringsfonds. Elliott Investment Management werd in 1977 opgericht door de Amerikaan Paul Singer. Het fonds groeide snel, bij de start had het 1,3 miljoen dollar, en heeft nu maar liefst 65 miljard dollar in haar beheer. De meeste Nederlandse beleggers leerden Elliott pas in 2017 pas kennen. In dat jaar kocht Elliott een belang in Akzo Nobel. Ze eisten dat er een gesprek kwam over de overname van Akzo door PPG industries. Toen AkzoNobel weigerde, sleepte het fonds het bedrijf voor de rechter.

Bernard Vogelsang, verslaggever bij De Financiële Telegraaf, dook voor ons in de achtergrond van Elliott. Zijn verhaal lees je hieronder.

23 februari 2025

Kun je rijk worden op de beurs door ruzie te maken?

Op school kun je maar beter geen ruzie maken. Het komt je namelijk al snel op strafwerk te staan. Maar op de beurs kun je rijk worden door het gevecht aan te gaan. De Amerikaan Paul Singer van investeringsfonds Elliott is er een meester in.

Singer heeft miljarden verdiend door het conflict op te zoeken bij tegenvallend draaiende bedrijven als Alcoa, BP, Starbucks, Telecom Italia en Twitter (inmiddels X). De gevreesde zakenman is voortdurend op zoek naar zulke prooien. Heeft de Amerikaan er één gevonden, dan koopt hij een groot aantal aandelen in zo’n onderneming. Vervolgens eist Singer grote veranderingen, zodat de financiële resultaten van het bedrijf verbeteren en hij zijn aandelen na een tijdje weer met een mooie winst kan verkopen.

Ook vindt Singer het geen probleem om landen het mes op de keel te zetten. Hij kocht ooit staatsleningen van Argentinië voor weinig geld, toen iedereen ervan uitging dat het failliete land die leningen toch niet zou terugbetalen. Maar met rechtszaken en zelfs het aan de ketting laten leggen van een Argentijns marineschip slaagde de Elliott-oprichter erin om de Argentijnen het leven zo zuur te maken dat zij uiteindelijk toch betaalden. Dat de Argentijnse bevolking daardoor dieper in de armoede belandde, maakte hem niet uit. Volgens de schatrijke hedgefondsbaas was dat de schuld van corrupte Argentijnse politici die een potje hadden gemaakt van de overheidsfinanciën van het Latijns-Amerikaanse land.

Singer krijgt trouwens niet altijd helemaal zijn zin. Hij wilde in 2017 bijvoorbeeld dat de Nederlandse verffabrikant AkzoNobel zou worden overgenomen door de Amerikaanse concurrent PPG. Maar dat ging niet door, mede omdat zijn zoon Gordon een enorme blunder maakte. Hij mailde namelijk het plannetje van Elliott per ongeluk ook naar een manager van AkzoNobel. De overname van het Nederlandse verfconcern ging daarna niet door. Wel verkocht AkzoNobel zijn chemiedivisie en kregen de aandeelhouders, waaronder Singers ‘aasgierfonds’ Elliott, miljarden euro’s uitgekeerd.

Met zijn verdiende fortuin heeft Paul Singer een plek in de zonnige Amerikaanse staat Florida verworven. Zijn kantoor staat in West Palm Beach, om de hoek bij het landgoed Mar-a-Lago van president Donald Trump. De Elliott-oprichter beschikt ook over een huis in het Amerikaanse wintersportoord Aspen.

In zijn dure woningen zal Singer waarschijnlijk nog wel eens terugdenken aan ruim vijftig jaar geleden, toen hij het vermogen van zijn familie bijna volledig in rook zag opgaan op de beurs. “Dit nooit meer”, moet de toenmalige advocaat destijds hebben gedacht. In de jaren daarna groeide het familiekapitaal weer, stopte de Amerikaan met zijn werk als advocaat en werd hij een gevreesde, maar succesvolle belegger.

In het conservatieve Amerika geldt Singer trouwens als een hartstochtelijk voorvechter van het homohuwelijk sinds zijn zoon Andrew een liefdesrelatie kreeg met een man. Ook investeert de topbelegger met zijn Paul E. Singer Foundation in onder meer de nationale veiligheid van de VS en de toekomst van Israël. Hij heeft bovendien toegezegd het grootste deel van zijn met veel strijd verworven rijkdom uiteindelijk weg te geven aan goede doelen.