fbpx

Iedereen maakt fouten. Maar als je gaat beleggen wil je natuurlijk wel jouw geld niet verliezen door een beginnersfout te maken. Maar wat zijn dan die beginnersfouten bij beleggen?!? We vroegen het aan Vincent Kouters. Hij is journalist bij de Volkskrant en heeft daar zijn eigen column over geld. Vijf jaar geleden begon Vincent met beleggen en deelt hier zijn negen dure lessen.

28 september 2023

Mijn negen dure beleggingslessen

Mijn negen dure lessen, doe er jouw voordeel mee!

1. Nooit losse aandelen kopen

Toen ik net begon had ik geen idee had wat ik eigenlijk deed. Ik kocht aandelen van bedrijven. Ik baseerde mijn aankopen (Shell, Facebook en Zoom) op blogartikelen, geruchten en ‘intuïtie’. Ik verkocht ze meestal met verlies. Nu bouw ik mijn portefeuille op met fondsen (ETF’s).

2. Niet meer elke dag de koersen en mijn winst/verlies checken

Op de korte termijn zijn beurskoersen vrij willekeurig. Alleen als je ver uitzoomt (jaren), zie je duidelijke trends. Het kostte me veel te veel tijd om steeds weer in te loggen en te zien of ik een paar euro gestegen of gedaald was.

3. Nooit meer handelen

Ik herinner me dat ik in die begindagen uren kwijt was aan het zoeken naar ‘de heilige graal’, een of ander systeem om aandelen, of zelfs opties (een complex en risicovol beursproduct) te verhandelen. Handelen is op dagelijkse basis kopen en verkopen. Dit is wat ik YouTubers zag doen. Het lijkt meer op gokken dan op beleggen.

4. Beter inlezen

Er was toen minder informatie te vinden over verstandig beleggen. (Of ik vond het niet.) Ik ging aan de slag met de eerste de beste informatie die ik vond. Als ik beter was voorbereid, maakte ik misschien niet al deze fouten.

5. Eerst een goed, persoonlijk geldplan maken

Ik ging eerst beleggen en daarna pas bedenken waarvoor ik het deed. Dat moet natuurlijk andersom.

6. Niet denken het beter te weten dan de experts

Veel mensen (handelaars, bankiers, etc) hebben een dagtaak aan het verslaan van de markt als geheel. Slechts een fractie van hen lukt dat ook. Waarom zou het mij dan wel eventjes lukken? Toen ik dat besefte, kocht ik alleen nog indexfondsen die de hele wereldmarkt volgen en nam ik genoegen met dat rendement.

7. Geen gouden bergen verwachten

Beleggers, brokers en beursblogs beloven andere beleggers graag gouden bergen. Uiteraard om er zelf ook rijker van te worden. Als iets er te goed uitziet om waar te zijn, dan is het vaak ook niet waar.

8. Het rente-op-rente-effect zijn werk laten doen

Pas op de lange termijn, zeg 20 jaar, gaat het rente-op-rente-effect echt zijn werk doen. En dan kunnen rendementen wel hard gaan groeien. Maar daarvoor moet je dus wel de tijd nemen. Ik laat me niet meer beïnvloeden door de waan van de dag. Ik verkoop zelden nog beleggingen.

9. Eerder beginnen

Ik wist al een tijdje dat ik genoeg spaargeld over had om te beginnen met beleggen. Toch stelde ik het nog jaren uit, bang als ik was dat de beurs op een hoogtepunt was. Achteraf zonde, want dat waren jaren, waarin de beurs flink verder steeg. Het ideale moment om te beginnen bestaat niet.

 

Meer informatie:

  • Het boek ‘Over geld praat je wel’ en de podcast ‘Over geld praat je wel’ van Vincent Kouters
  • FAQ ‘ik wil beginnen met beleggen heb je tips voor mij’