fbpx

Beleggen in een deel van een aandeel, obligatie of van cryptocurrencies dat noem je fractioneel beleggen. Hoe werkt dat en zitten er ook risico’s aan? Veronique Estié legt het uit. Zij is founder van YoungTrader en columniste bij de Telegraaf.

12 oktober 2023

Hoe werkt fractioneel beleggen?

Wanneer je aan de financiële markten denkt, komen er wellicht beelden naar boven zoals in de film The Wolf of Wall Street bij je omhoog. Drukke beurzen, schreeuwende handelaren en onvoorspelbare koersschommelingen. Dat was vroeger misschien zo, maar dankzij innovaties in de wereld van beleggen is investeren allang niet meer zoals die mannenwereld van vroeger.

Een van de meest recente revolutionaire innovaties? Fractioneel beleggen. Hierdoor komen aandelen en obligaties ook in beeld voor mensen met een kleine beurs. Fractioneel beleggen verlaagt de drempel om te starten met beleggen enorm. Waarom? Voorheen moest je, om te investeren in een bepaald product, een bedrag gelijk aan de koers van dat moment beschikbaar hebben, anders kon je het product niet kopen.

Maar stel je voor dat je geïnteresseerd bent in een bepaald beleggingsproduct, maar je hebt het volledige bedrag niet beschikbaar. Toch wil je echt graag in dit specifieke product investeren. Met fractioneel beleggen is dat dus wel mogelijk! Het stelt je in staat om slechts een deel, of ‘fractie’, van dat product te kopen. Of dat nu € 50 of € 500 is, jij bepaalt. Associeer jij obligaties met een ‘saaie vorm’ van beleggen? Dan bewijs ik je graag het tegendeel. Wist je dat je bijvoorbeeld in een bedrijfsobligatie van Porsche kunt investeren met een interest van 4,06%? Alles behalve saai, als je het mij vraagt.

Risico’s van fractioneel beleggen

Fractioneel beleggen klinkt heel mooi, maar zit er ook een extra risico aan? Natuurlijk zijn er dezelfde risico’s die ook voor een geheel product gelden. Daarnaast zijn er twee andere risico’s waar je bij fractioneel beleggen rekening mee moet houden.

Liquiditeitsbeperking

Liquiditeitsbeperking betekent dat je niet zomaar je fractionele belegging kunt omzetten naar contant geld. Het kan bij sommige platforms moeilijker zijn om fracties van effecten te verkopen dan hele effecten. Dat kan leiden tot vertragingen of beperkingen bij het liquideren van je positie. Besef je dus dat als je geld snel terug wilt kunnen krijgen je beter voor een gehele belegging kunt gaan.

De valkuil van lage risico’s

Door de lage instapkosten kunnen beleggers de indruk krijgen dat ze minder risico lopen met fractioneel beleggen. Dit kan leiden tot een misplaatst gevoel van zelfverzekerdheid en mogelijk tot minder grondig onderzoek voordat er geïnvesteerd wordt.