fbpx

De afkorting ESG (Environmental, Social en Governance) kom je regelmatig tegen in berichten over beleggen. ESG is een methode om te kijken hoe duurzaam een bedrijf en dus jouw belegging in dit bedrijf is. Beleggers die naast een goed rendement een steentje willen bijdragen aan een mooiere wereld kijken naar de ESG-score van een belegging. Ook vermogensbeheerders kijken naar de ESG van een bedrijf en gebruiken dit om beleggingsbeslissingen maken. Hoe dit in zijn werk gaat vroegen we aan Anne Crijns. Zij is vermogensbeheerder bij Van Lanschot Kempen en werkt dagelijks met ESG.

 28 augustus 2023

Waar staat de afkorting ESG voor? Wat doen bedrijven hiermee?

Goede vraag! ESG staat voor Environmental, Social en Governance. Het is een term die door beleggers wordt gebruikt om te bepalen hoe duurzaamheid een bedrijf is.

  1. Milieu (Environmental) gaat over de impact van een bedrijf op de natuur. In hoeverre worden er schadelijke gassen uitgestoten? Wat is het watergebruik? Hoe gaat het bedrijf om met afval?
  2. Sociaal (Social) heeft te maken met hoe een bedrijf met mensen omgaat. Betaalt het bedrijf haar werknemers een leefbaar loon? Gaat het bedrijf respectvol om met haar klanten en de gemeenschap?
  3. Bestuur (Governance) verwijst naar hoe een bedrijf wordt geleid. Is het bedrijf transparant over wat ze doet? Heeft de CEO persoonlijke belangen die in strijd zijn met het bedrijf? Wordt er door de bestuurders verantwoordelijkheid genomen?

Een goed voorbeeld van een bedrijf dat veel om ESG geeft is Patagonia, een outdoor-kledingmerk. Ze doen hun best om de impact op het milieu te verminderen door bijvoorbeeld groene energie te gebruiken en kapotte kledingstukken te repareren. Daarnaast betalen ze hun werknemers een eerlijk loon en zorgen ze voor goede werkomstandigheden. Patagonia is een bedrijf dat open is over wat ze doen en elk jaar een verslag publiceren over hun inzet voor het milieu en de maatschappij. Ze laten zien dat een bedrijf verantwoordelijkheid kan nemen en een positieve invloed kan hebben.

Ook bij mijn werkgever, Van Lanschot Kempen, kijken we niet alleen naar geld, maar ook naar ESG-informatie. Door informatie over ESG mee te nemen kunnen we een beter begrip krijgen van het duurzaamheidsprofiel van een bedrijf en hiermee betere beleggingsbeslissingen maken. We kunnen zo beoordelen of we naast financieel rendement ook een positieve bijdrage leveren aan milieu, sociaal en bestuur.

Als een bedrijf niet zo goed scoort op ESG, gaan we met ze in gesprek. Een voorbeeld is Coats Group, een bedrijf dat garens maakt voor kleding en schoenen. We stellen samen doelen en werken eraan om ze te bereiken. Bij Coats Group ging het goed met het milieu, maar minder goed met sociale zaken. Na ons gesprek heeft Coats de lonen van ongeveer 700 werknemers verhoogd, zodat ze nu een eerlijk loon verdienen.

Meer informatie:

  • FAQ – Groen en duurzaam beleggen, hoe doe je dat?