fbpx

Op dit moment zijn de nieuwsberichten over het conflict in Israël niet te missen. De berichten over de oorlog in Oekraïne en het opgelaaide conflict in Armenië en Azerbeidzjan verdwijnen hierdoor meer naar de achtergrond. De vraag die binnen kwam was of het uitbreken van een oorlog nu juist goed of slecht is voor de aandelenkoersen. Wij vroegen het aan Joost Schmets. Hij is Hoofd Public Affairs van de Beleggingsvereniging VEB. (Vereniging van Effectenbezitters)

31 oktober 2023

Oorlog en de beurs

Oorlog laat niemand onberoerd, ook de aandelenmarkten niet die een reflectie zijn van vele – ook maatschappelijke en geopolitieke – ontwikkelingen. Oorlog heeft dikwijls grote impact op economische groei, overheidsuitgaven en de verstoring van wereldwijde toeleveringsketens.

Ieder conflict kent zijn eigen dynamiek, maar de eerste reactie van beleggers op oorlogssituaties is in grote lijnen steeds dezelfde: een vlucht naar veiligheid. Het gevolg is dalende aandelenkoersen en stijgende prijzen van grondstoffen als olie of veilige havens als goud en en – in mindere mate – obligaties. Relatief recent is de populariteit van cryptobeleggingen, investeringen die drijven op wantrouwen van bestaande systemen die in oorlogstijd kwetsbaar zijn.

Het vluchtgedrag uit aandelen wordt de laatste jaren nog versterkt door geautomatiseerde computerhandel, waarbij koop- en verkooporders worden uitgevoerd op basis van headlines in het nieuws en sentiment.

De dalende aandelenbeurzen direct na uitbraak van een conflict bleken in tal van conflicten afgelopen eeuw van korte duur. Een jaar na uitbreken van bijvoorbeeld de eerste (1990) en de tweede (2003) Golfoorlog, de Russische invasie van de Krim (2014), de Cubaanse rakettencrisis (1962) of de Iraanse revolutie (1979) stond de toonaangevende Amerikaanse S&P 500-index alweer veel hoger dan voor genoemde conflicten. In enkele gevallen na de Tweede Wereldoorlog hield het negatieve effect langer aan, waarschijnlijk omdat sprake was van meerdere crises of omdat de gebeurtenissen een brede recessie in gang zette. Dat effect was bijvoorbeeld zichtbaar na de Suezcrisis in 1956, het olie-embargo na de Israëlische Jom Kippoer-oorlog in 1973 en de aanslagen van 11 september 2001.

Het verloop van een oorlog is inherent onvoorspelbaar, maar voor beleggers geldt onder trieste omstandigheden wat ook geldt bij tumult dat alleen op financiële markten speelt: paniek is een slechte raadgever. Overhaast aandelen verkopen en kiezen voor cash is meestal niet het verstandigste om te doen, zo leert de geschiedenis, ook al omdat oorlog vaak hoge inflatie betekent waardoor cash nog eerder wegsmelt.