fbpx

Als je stukken over beleggen leest kom je regelmatig de afkorting DCA tegen. De afkorting staat voor Dollar-Cost Averaging. DCA kent geen Nederlandse vertaling. Het is een beleggingsstrategie die je ook zeker met euro’s kan toepassen. Hoe deze strategie werkt vroegen we aan Yoran Brondsema. Hij is mede-oprichter van Curvo.

13 april 2023

Wat is de Dollar-Cost Averaging strategie?

Dollar-Cost Averaging (DCA) is een beleggingsstrategie waarbij je een vast bedrag belegt op regelmatige basis, ongeacht of de markt stijgt of daalt. Door deze strategie te volgen, koop je meer aandelen wanneer de prijzen laag zijn en minder aandelen wanneer de prijzen hoog zijn.

Stel dat je elke maand €50 wilt beleggen in aandelen van bedrijf XYZ. In januari zijn de aandelen van XYZ €10 waard, dus koop je 5 aandelen. In februari zijn de aandelen van XYZ gestegen tot €12, dus koop je slechts 4 aandelen. In maart dalen de aandelen van XYZ tot €8, dus koop je 6 aandelen. Door elke maand hetzelfde bedrag te beleggen, koop je dus meer aandelen wanneer de prijzen laag zijn en minder aandelen wanneer de prijzen hoog zijn.

Op deze manier spreid je ook het risico, omdat je niet alles op één moment belegt en daardoor minder vatbaar bent voor plotselinge veranderingen op de beurs. Het is belangrijk om te onthouden dat Dollar-Cost Averaging geen garantie is voor winst, maar het kan wel helpen om een gestage, lange termijn groei te realiseren.

Meer informatie:

  • Artikel Curvo: Hoe je “Dollar-Cost Averaging” doet in België (10 februari 2022)
  • Artikel Blox: Zo rijk was je nu als je elke maand voor 100 euro Bitcoin kocht sinds 2015 (1 april 2023)
  • Artikel AD: ‘Een miljoen op de bank als je met pensioen gaat? ‘Veel mensen onderschatten de mogelijkheden’ (12 maart 2023)