fbpx

Een ETF is een beleggingsmandje met verschillende soorten beleggingen. Door die spreiding loop je als belegger minder risico, dan wanneer je één aandeel zou kopen. ETF’s zijn er in verschillende soorten en smaken. In Amerika zijn andere ETF’s te koop dan in Europa en de kosten zijn vaak minder. Hoe komt dat? We vroegen het aan Martijn Rozemuller. Hij is de CEO van vermogensbeheerder Van Eck.

18 juni 2024

Amerikaanse ETF’s vs. Europese ETF’s: het korte antwoord

Amerikaanse ETF’s zijn voor Amerikaanse beleggers en Europese ETF’s voor Europese beleggers. Met andere woorden Amerikaanse ETF’s zijn voor Europese beleggers eigenlijk irrelevant.

Wat is een ETF?

Een ETF is een fonds dat op een beurs wordt verhandeld. ETF staat voor exchange traded fund. De eerste ETF werd in 1993 geïntroduceerd. Dit was een belangrijke innovatie in de financiële wereld. Hieronder leg ik uit waarom. In het kort komt het erop neer dan een ETF de eenvoudigste manier is om een “index te kopen”, omdat een ETF met één beurstransactie kan worden gekocht. Het is een innovatie die beleggen democratiseert.

ETF-beleggen is de moderne manier van gediversifieerd beleggen. Gediversifieerd beleggen betekent dat je jouw geld in verschillende beleggingen stopt, dat gaat makkelijker wanneer je veel geld hebt, dan heb je meer keuze. Door ETF’s kunnen particulieren met een kleine inleg profiteren van voordelen die voorheen alleen waren weggelegd voor grote institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen. De meeste ETF’s zijn indexfondsen.

Amerika vs. Europa

ETF’s bestaan in Amerika al een stuk langer dan in Europa. Dat is waarschijnlijk de reden dat ze in Amerika ook vaker gebruikt worden. Wat ook meespeelt is dat de concurrentie tussen financiële instellingen in Amerika groter is, en Amerikanen over het algemeen meer kennis van beleggen hebben.

Dit alles leidt tot meer gebruik van ETF’s in Amerika, en dus meer schaalgrootte voor de ETF aanbieders, waardoor de fees lager zijn. Daar komt nog bij dat Amerika veel meer één geheel is. In Europa zijn verschillende beurzen, verschillende talen, verschillende regels waardoor het voor ETF-aanbieders moeilijker en duurder is en er dus minder schaalvoordelen zijn, hetgeen leidt tot wat hogere fees.

Reminder

Wel belangrijk om te onthouden: ten opzichte van actieve beleggingsfondsen bieden ETF’s ook in Europa flinke kostenvoordelen!

Meer informatie:

  • FAQ Waarom zijn de namen van ETF’s zo lang en wat betekent het allemaal?
  • FAQ Wat is het verschil tussen een ETF en een beleggingsfonds?