Wat doen de mensen op de beursvloer die je zit bij RTLZ?
De meeste mensen op de achtergrond bij RTLZ ziet werken bij AFS. Maar wat doen ze de hele dag?...
Godfried le Blanc Deputy Head Interest Rates Division bij de AFS GroupDe beleggingstermen ETF en beleggingsfonds worden door sommige mensen door elkaar gebruikt. Toch is er wel degelijk een verschil. Tom Brouwens van het beleggingsinstituut legt het verschil uit.
Wat is het verschil tussen een ETF en een beleggingsfonds? Wanneer je begint met beleggen, is een van de eerste beslissingen die je moet nemen of je voor ETF’s of voor beleggingsfondsen kiest. Beiden hebben hun voor- en nadelen, maar wat past bij jou? Eerst leggen we je uit wat de definities zijn van beiden en daarna volgt een overzicht van de belangrijkste verschillen tussen ETF’s en beleggingsfondsen.
De meeste mensen zijn bekend met het concept van een beleggingsfonds. Een beleggingsfonds is een verzameling beleggingen, meestal aandelen, obligaties en contanten die worden beheerd door een professionele geldmanager. Het belangrijkste voordeel van beleggen in een beleggingsfonds is dat het diversificatie biedt, wat het proces is van het verspreiden van je investeringsgeld, over verschillende soorten beleggingen, met als doel het risico te minimaliseren. De prestaties van het fonds worden gevolgd door een index. Beleggingsfondsen bieden veel voordelen, waaronder dus diversificatie, maar ook professioneel actief beheer en liquiditeit.
Exchange-traded funds (ETF’s) zijn een type beleggingsfondsen die op de beurs worden verhandeld, net als aandelen. ETF’s volgen een specifieke index, zoals bijvoorbeeld de S&P 500, of een index dat gericht is op een specifieke sector. ETF’s worden daarom ook wel trackers genoemd. ETF’s worden vaak gezien als een handiger en kosteneffectiever alternatief voor traditionele beleggingsfondsen. ETF’s kunnen worden gekocht en verkocht via een makelaar of online effectenrekening. Ook zijn ETF’s beschikbaar via sommige pensioenregelingen. ETF’s zijn een voorbeeld van passief beleggen.
Bij het kopen van ETF’s kan er onderscheid gemaakt worden in ETF’s met een fysieke onderliggende waarde en ETF’s die gebaseerd zijn op synthetische waarde. Wat is het verschil? Het verschil is dat bij een fysieke tracker (ETF), de bank (of een andere instelling), daadwerkelijk aandelen van bijvoorbeeld de AEX inkoopt. Deze aandelen worden opgedeeld in stukjes waarvan jij er eentje kan kopen. Je bent bij het kopen van deze ETF dus altijd een beetje eigenaar van de index waarin je investeert. Bij een synthetische tracker (ETF) koopt de bank of instelling niet daadwerkelijk de aandelen, maar probeert het rendement via de index na te bootsen. Dit wordt gedaan aan de hand van derivaten (beleggingsinstrument waarmee een belegger het recht of de plicht heeft om voor een bepaalde koers iets te kopen of verkopen). Er wordt tussen beide partijen een swap-contract opgesteld. In dit ruilcontract worden waarden (zoals rentes, wisselkoersen en waarden van aandelen) en risico’s met elkaar uitgewisseld. Het investeren in een synthetische tracker brengt – omdat het berust is op een overeenkomst tussen twee partijen – wel meer risico met zich mee, dan investeren in een fysieke tracker. Dit omdat mogelijk dat een van beide partijen de afspraak niet kan nakomen, door bijvoorbeeld financiële problemen. Bij het investeren in een fysieke ETF is het risico dat je loopt lager, omdat het betreffende bedrijf de middelen dan werkelijk in bezit heeft, omdat ze deze middelen letterlijk gekocht hebben.
Kijk bij het kopen van een ETF dus altijd goed naar wat voor soort ETF je koopt en welke voorwaarden er aan verbonden zijn. Dit om je risico’s te kunnen beperken.
ETF’s zijn onderhevig aan markt-, sector- en indexrisico. Dit wil zeggen dat de waarde van een ETF kan fluctueren als reactie op veranderingen in de onderliggende markt, sector of index. ETF’s geven een brede spreiding. Dit omdat je investeert in een index van een bepaalde sector of investeert in een index bestaande uit meerdere bedrijven, zoals in de AEX index. Je investeert dus in meerdere bedrijven, waardoor je risico verspreid is.
ETF’s en beleggingsfondsen zijn beiden populaire beleggingsopties, maar ze hebben belangrijke verschillen.
ETF zijn in de regel meer flexibel dan beleggingsfondsen omdat ETF’s de hele dag kunnen worden verhandeld, terwijl beleggingsfondsen maar één keer per dag, alleen aan het einde van de dag kunnen worden verhandeld.
Ben je dus op zoek naar flexibiliteit en transparantie? Dan zijn ETF’s wellicht een betere keuze voor je. Als je echter op zoek bent naar stabiliteit, dan is een beleggingsfonds een geschiktere oplossing. Je keuze hangt dus altijd af van je beleggingsdoelen. Denk hierbij aan wat je wilt bereiken, hoe je dit wilt bereiken en hoe actief je er mee bezig wilt zijn.
Zowel ETF’s als beleggingsfondsen hebben een brede risicospreiding. Wel doen beide partijen dit op een andere manier. Bij beleggingsfondsen worden meestal meerdere beleggingsinstrumenten gebruikt om risico spreiding in de portefeuille te creëren. Zo wordt er vaak een mix gemaakt in de portefeuille van aandelen, obligaties en soms ook van ETF’s. ETF’s daarentegen hebben ook een risicospreiding, maar doen dit vooral door te investeren in een index. In een index zitten altijd meerdere bedrijven, waardoor het risico verspreid wordt over meerdere bedrijven. Het gebeurd namelijk niet vaak dat alle bedrijven die gevestigd zijn in de index, allemaal tegelijk dalen in waarde.
Doordat de spreiding van zowel beleggingsfondsen als die van ETF’s, hoog is, maar deze van beiden op een andere manier zijn ingedeeld, kun je niet perse zeggen dat je met het ene beleggingsinstrument, meer risico loopt dan met het andere.
Om de vraag “Wat is het verschil tussen een ETF en een beleggingsfonds?” nogmaals goed te kunnen beantwoorden, worden de kenmerken van beiden nog eens goed voor je op een rijtje gezet:
Beleggingsfonds | ETF’s | |
Spreiding | Hoog | Hoog |
Transparantie | Laag | Hoog |
Kosten | Relatief hoog | Relatief laag |
Beleggingsstrategie | Actief | Passief |
Verhandelbaarheid | Één keer per dag | Onbeperkt |