Hoe win ik de beleggingscompetitie Scholenstrijd?
Scholenstrijd winnen kan iedereen. Maar winnen zonder plan vooraf komt eigenlijk niet voor.
Evelien Hoekman BeleggerUitlegger en ScholenstrijdDe goudprijs breekt alle records. Waarom is de goudprijs op dit moment zo hoog? Bart Brands van de GoldRepublic legt uit waarom goud zo populair is.
Goud! Het spreekt al eeuwen tot de verbeelding. Het is onderwerp van mythes, legendes. Er zijn talloze oorlogen over gevoerd en tot de dag vandaag, wordt het gezien als de meest pure en harde vorm van “geld”.
We gebruiken bijna iedere dag het woord geld. We spreken erover wanneer we prijzen bepalen, onze rekeningen betalen of wanneer we met familie spreken over onze financiële doelen of dromen. Maar wat is geld eigenlijk?
Door de eeuwen heen is de betekenis van geld onderhevig geweest aan flink wat veranderingen. En om die veranderingen bij te houden zijn we aan geld bepaalde karakteristieken gaan toekennen.
Wat deze zijn is ook voor interpretatie onderhevig maar er zijn een aantal kenmerken die zo ongeveer iedereen op aarde aan ‘geld’ toekent.
1: Het moet fungeren als een betaalmiddel.
2: Het moet koopkracht behouden.
Puristen als ik zelf kennen geld nog een aantal andere kenmerken toe, bijvoorbeeld;
3: Het moet lang houdbaar zijn.
4: Het moet herkenbaar zijn.
5: Het moet een geschiedenis van gebruik hebben.
6: Het moet zeldzaam zijn.
7: Het moet deelbaar zijn.
Laten we eerst de eerste twee kenmerken even toepassen op wat wij geld noemen, namelijk de euro. Voldoet ons geld aan de twee kenmerken die vrijwel iedereen aan geld toekent?
1: De euro fungeert als een betaalmiddel. Dat is duidelijk. Maar zodra we de grenzen van onze unie opzoeken, wordt dat minder vanzelfsprekend. De wereld heeft inmiddels zo’n acht miljard inwoners en het eurogebied kent eigenlijk maar zo’n 400 miljoen gebruikers. Dat is maar 5% van de wereldbevolking. En in grote delen van de wereld zullen onze euro’s niet of nauwelijks worden geaccepteerd. Wellicht dat je zo lokaal kunt ruilen voor ander ‘geld’ maar dat ons geld overal een betaalmiddel zou zijn, is duidelijk niet het geval.
2: Geld moet koopkracht behouden. Dat betekent in het kort dat je er hetzelfde of meer van moet kunnen kopen als op het moment dat je het geld in bezit kreeg. Dat wanneer je spaart, je ook na jaren, steeds meer van je geld moet kunnen kopen. Maar sinds de invoering van de euro is de koopkracht ervan enorm afgenomen. Dat betekent dat je voor iedere euro die je 20 jaar geleden verdiende, nu nog maar zo’n 20 cent aan spullen kan kopen. De koopkracht van ons “geld” is dus alles behalve zeker.
En om die reden zou je goed kunnen stellen dat ons geld helemaal geen geld is. Het is veel beter om onze euro’s maar ook de dollar, het Engelse Pond en de Japanse Yen, valuta te noemen. Daarmee maken we voor iedereen duidelijk dat geld en valuta wezenlijk anders zijn.
En dat uit zich ook in de prijs van echt geld. Want als we goud langs alle eerder genoemde kenmerken leggen, kunnen we zien dat dit prachtige metaal aan al deze kenmerken voldoet. De prijs van goud handhaaft zich in alle tijden, door alle eeuwen, overal ter wereld. Het is de ultieme vorm van geld.
En die prijs is de afgelopen jaren fors toegenomen. Kon je bij de introductie van de euro een kilo goud kopen voor ongeveer 8000 euro. Vandaag de dag kost een kilo goud je ongeveer 70.000 euro. Een duidelijk teken dat ons “geld” het onderspit delft tegen echt geld.