4 juni 2024
Wat is een spaardeposito?
Een spaardeposito is een spaarrekening waarop je je geld voor langere tijd vastzet. Bijvoorbeeld om zo te sparen voor een specifiek doel. Denk aan een rijbewijs of verre reis. Of om een ‘appeltje voor de dorst’ te hebben. Je kan bij een deposito niet zonder opnamekosten over je geld beschikken.
Waarom zou je een deposito kiezen en niet gewoon een spaarrekening openen?
Een gewone spaarrekening kent een variabele rente. Deze kan dus altijd wijzigen. Bij een deposito spreek je vooraf een looptijd en dus ook rente af met de bank. Deze wijzigen daarna niet meer. Bij sparen geldt over het algemeen: hoe langer de looptijd, hoe hoger de rente. Vaak is de rente op een deposito dus hoger dan op een gewone spaarrekening. De rente van een deposito met een korte looptijd is lager dan de rente van een deposito met een lange looptijd.
Omdat je bij een deposito niet zonder opnamekosten over het geld kunt beschikken, is het verstandig te zorgen voor voldoende buffer op een (spaar)rekening waar je wel direct bij kan.
Let op! Het is niet altijd zo dat een variabele rente lager is dan een vast rente. Zo heeft Rabobank het product Tijdslotsparen waarop een variabele rente geldt en een opnametermijn van 90 dagen. De rente op dat product is variabel, maar is momenteel hoger dan de rente op een deposito tot 1 jaar vast. Ook zijn er verschillen tussen de rentetarieven van verschillende banken.
Hoe weet ik weke looptijd ik moet kiezen?
Over het algemeen geldt: hoe langer de looptijd, hoe hoger de rente. Belangrijk is dus af te wegen hoe lang je het geld kan missen. Stel je spaart voor een wereldreis. Die wil je over 5 jaar maken. Dan is het niet verstandig het spaargeld op een 10 jaar durend deposito te zetten. Je kan na 5 jaar niet zonder opnamekosten bij het geld. Door een vaste rente weet je vooraf waar je aan toe bent. Maar je profiteert dus niet van eventuele stijgende rentes op de markt. Het is dus een afweging die je zelf maakt: ga je voor zekerheid en hoe lang of wil je juist volledige flexibiliteit en kunnen profiteren van eventuele rentestijgingen?
Wat gebeurt er aan het einde van de looptijd? Krijg ik het geld dan terug of wordt het automatisch verlengt?
Het wordt niet automatisch verlengd maar het bedrag valt vrij. Je krijgt het op een andere rekening overgemaakt en kan dan weer een nieuwe keuze maken over wat je met het geld wilt doen.
Valt een spaardeposito onder het garantiestelsel?
Ja. De Nederlandse Depositogarantie beschermt automatisch je geld op rekeningen bij de bank van 1 cent tot € 100.000 . Denk aan geld op een spaarrekening zoals een deposito. Deze bescherming is automatisch geregeld en gaat in als een Nederlandse bank failliet gaat. De Nederlandsche Bank voert deze regeling namens de overheid uit. Elk land kent zijn eigen depositogarantiestelsel. Maar volgens de EU-regels garandeert een depositogarantiestelsel bij andere landen minimaal € 100.000 per rekeninghouder.
Wat is de adder onder het gras van de veel hoge rente bij buitenlandse deposito’s?
Ik zou het geen adder onder het gras noemen. Het is een afweging die je zelf moet maken. Twee zaken die goed zijn om te noemen:
- Je krijgt te maken met een depositogarantiestelsel van een ander land. Als de bank failliet gaat krijg je dus te maken met de centrale bank van dat land.
- Verder kan je te maken krijgen met bronbelasting. In Nederland betaal je belasting over je spaargeld. Ook je spaargeld in het buitenland moet je opgeven bij je belastingaangifte in Nederland. Sommige buitenlandse banken laten je echter ook belasting betalen in het land van de bank. Dat heet bronbelasting. Natuurlijk hoef je niet twee keer belasting te betalen over je spaargeld. Hier moet je mogelijk wel extra actie voor ondernemen.