Een historische verandering voor de AEX
Wat zijn de valkuilen en kansen van de FIRE methode?
Albert Siepel Head of Index Product Management at EuronextGroen beleggen is iets wat steeds meer beleggers (zouden willen) doen. Daarom heeft Euronext sinds februari 2022 een ‘groene’ AEX en organiseerden ze afgelopen week de Euronext Sustainability Week. De AEX ESG bestaat uit 25 duurzame bedrijven. Albert Siepel van Euronext legt uit was de AEX ESG is. Albert is Head of Index Product Management at Euronext. Wat betekent dat hij verantwoordelijk is voor het ontwerp van de methodologie van de AEX Index.
Jazeker! Sinds 12 mei 2022 is er een ‘groene’ AEX index. Deze heet de AEX ESG index. Om in de AEX ESG index opgenomen te worden moet een bedrijf aan een paar voorwaarden voldoen. Het moet natuurlijk beursgenoteerd zijn op de Amsterdamse beurs, en groot en succesvol zijn. Maar dus ook een laag risico hebben op het gebied van ESG, oftewel: Environment, Social en Governance. In het Nederlands betekent dit dat een bedrijf in alles wat het doet, met respect omgaat met het milieu. Maar ook met respect omgaat met mensen, zoals bijvoorbeeld de medewerkers. ‘Governance’ vertalen we ook wel als ‘het (goed) besturen’. Dat komt er op neer dat de personen die in het bestuur zitten van een bedrijf, bijvoorbeeld de CEO, de baas, of juist de CFO, de geldbaas, zich aan alle regels houden die komen kijken bij het managen van een organisatie.
Maar voordat ik dieper in de AEX ESG index duik, eerst nog even kort over de AEX index, of liever gezegd, een index in het algemeen. De AEX index is een verzameling van 25 bedrijven die genoteerd zijn op Euronext Amsterdam. En die de grootste zijn qua vrij verhandelbare marktwaarde. De index zelf geeft de ontwikkeling van de koersen weer van deze 25 bedrijven. Het wordt ook wel de graadmeter van de Nederlandse economie genoemd. Wat bedoelen we daar dan precies mee? Deze bedrijven zijn een schoolvoorbeeld van het Nederlandse bedrijfsleven. Hoe hoger hun koersen, hoe meer vertrouwen we hebben in de (nabije) toekomst van Nederlandse bedrijven.
Naast de AEX hebben we nog twee indexen die deel uitmaken van de AEX familie, namelijk een index voor middelgrote bedrijven (AMX – Amsterdam MidCap index), en een voor kleine bedrijven (AMsX – Amsterdam SmallCap index).
Sinds 2022 heeft de AEX dus een nieuw lid van de familie: de AEX ESG index. Steeds meer beleggers, en vooral ook jongere beleggers, vinden het belangrijk dat een bedrijf duurzaam is. Zij willen juist in dit soort bedrijven beleggen, dat wil zeggen: de vraag naar duurzamere beleggingen groeit. Daarnaast blijkt dat het rendement dat dit soort bedrijven goed en stabiel is. Dus was het logisch voor Euronext om een AEX ESG te lanceren. Net zoals er ook een duurzame variant is gelanceerd van andere nationale indices, zoals onder meer de CAC40 (in Frankrijk), de BEL20 (in België) en de MIB (in Italië). Bijkomend voordeel: als beurs proberen we bedrijven op deze manier te stimuleren om duurzaam te werk te gaan. Voor een bedrijf is het namelijk interessant om onderdeel te zijn van een index. Het handelsvolume van hun aandelen en de onderliggende marktwaarde neemt dan namelijk toe. Wanneer de vraag naar aandelen toeneemt, dan is het voor een bedrijf in de toekomst vaak makkelijker om nieuw geld aan te trekken. In het geval van de AEX ESG zijn bovendien meer mensen op de hoogte van de prestaties van het bedrijf op het gebied van duurzaamheid. Dat kan de populariteit van hun product ten goede komen of kan ervoor zorgen dat meer mensen bij dit bedrijf willen werken.
Zoals ik al aangaf moet je bedrijf beursgenoteerd zijn. Op de Amsterdamse beurs. Het moet daarnaast onderdeel zijn van de gewone AEX of de AMX (de index voor middelgrote bedrijven). Dit zijn in totaal 50 van de ongeveer 140 beursgenoteerde bedrijven op Euronext Amsterdam. Maar dan zijn we er nog niet. Alleen de 25 meest duurzame fondsen krijgen de eer deel uit te maken van de AEX ESG index.
De volgende vraag die ik dan vaak gesteld krijg is deze: hoe weten wij nou welke bedrijven het meest duurzaam zijn? Ook die selectie is gekoppeld aan strenge regels, net zoals dat bijna voor alles wat op de beurs gebeurt, geldt. Misschien heb je gehoord van het Klimaatakkoord dat in 2015 is gemaakt in Parijs. In dit akkoord hebben landen afspraken gemaakt over waar organisaties zich aan moeten houden op het gebied van bijvoorbeeld het milieu, mensenrechten, arbeid en CO2-uitstoot. Uit dit akkoord zijn verschillende doelen vastgesteld, zodat overheden en bedrijven een richtlijn hebben waar ze aan moeten voldoen of naartoe moeten werken. Hun prestaties ten opzichte van deze doelstellingen toetsen we door alles wat ze doen langs de duurzaamheidsmeetlat te leggen. Hoe weten we dan precies wat ze doen? Omdat er in Europa is afgesproken dat dit vastgelegd moet worden in rapporten. En als beursgenoteerde onderneming moet je deze rapporten publiceren. Zo kan iedere belegger precies zien wat een bedrijf wel of misschien nog niet doet. Ook zijn er sectoren die helemaal niet in aanmerking kunnen komen voor de AEX ESG. Fabrikanten die zich bezighouden met het maken van wapens of sigaretten zijn bijvoorbeeld per definitie uitgesloten.
Een onafhankelijke organisatie, die gespecialiseerd is in het in kaart brengen van de duurzame prestaties van bedrijven, screent de ondernemingen. Op basis van hun onderzoek wordt de lijst van de AEX ESG samengesteld. Net als bij de ‘gewone’ AEX worden de fondsen elk kwartaal opnieuw beoordeeld, zo is deze lijst een dynamische weergave van de markt. Dat geeft ook de mogelijkheid om bedrijven opnieuw te ranken, mochten de regels op het gebied van duurzaamheid veranderen. Zo houden we de lijst actueel en kunnen we meebewegen met de duurzame ontwikkelingen.
Tot slot. De introductie van de AEX ESG biedt een aantal voordelen: