Wat doen de mensen op de beursvloer die je zit bij RTLZ?
De meeste mensen op de achtergrond bij RTLZ ziet werken bij AFS. Maar wat doen ze de hele dag?...
Godfried le Blanc Deputy Head Interest Rates Division bij de AFS GroupAls je wilt starten met beleggen dan lijkt het wel of iedereen ineens verstand heeft van beleggen. Let dan ook goed op van wie je het advies opvolgt. Net iedereen mag daadwerkelijk concreet beleggingsadvies geven, ook wij van BeleggerUitlegger niet. Hier (helaas) geen tips over welk aandeel of ‘future’ je nú moet kopen, maar we helpen je wel graag op weg. “Kennis is de sleutel tot succes”, zegt ook Saskia Klep, CEO van de Saxo Bank. Zij raadt je aan om je kennis goed bij te spijkeren voordat je daadwerkelijk aandelen gaat kopen. En weet dat beleggen risico’s met zich meebrengt en dat je inleg minder waard kan worden. Hieronder staan haar negen tips voor beginnende beleggers op een rijtje.
Als je vaak aan beleggen denkt, maar toch niet weet waar je moet beginnen, dan zijn hier een paar tips:
Beleg dus nooit met geleend geld, want hiermee wordt er een hefboom in je portefeuille gecreëerd. Dit is uiterst risicovol. Als het goed gaat is het fantastisch, maar als het de verkeerde kant opgaat, kan dat ook heel hard gaan. Dus beleg nooit met geld van je DUO!
Beleggen voor een langere termijn verlaagt het risico omdat je minder last hebt van beursschommelingen. Rendementen in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.
Gebruik alleen geld dat je langere tijd kunt missen, zodat je kunt wachten en die lange tijd ook kunt uitzitten zonder in financiële problemen te komen.
Spreiding aanbrengen in je beleggingen is een belangrijke manier om risico’s in te dammen. Dus niet investeren in een paar aandelen, maar liever gespreid over meerdere. Dat kan je goed doen door bijvoorbeeld:
– te beleggen in een actief beheerd beleggingsfonds
– te beleggen in een in ETF, een soort aandelenmandjes
– niet alleen in bedrijfsaandelen te beleggen, maar ook in andere mogelijkheden, zoals obligaties, vastgoed fondsen en grondstoffen
Bij het opbouwen van een portefeuille is het verstandig om het te beleggen geld niet in 1 keer naar de markt te brengen. Neem hiervoor ruim de tijd om te voorkomen dat je op het verkeerde moment in de markt stapt, dus beleg bijvoorbeeld elke maand een stukje van je totale belegbare geld.
Als je jong bent heb je nog een hele tijd voor je om rendement en vermogen te kunnen opbouwen. Met rente op rente, de zogenaamde ‘samengestelde interest’, kan je op de lange duur nog meer opbouwen.
Start met kleine bedragen. Je kunt dan eventueel fouten maken zonder dat het grote consequenties heeft.
Ga niet steeds wisselingen aanbrengen in je portefeuille, maar houd vast aan het plan. Dat leidt tot lagere kosten en dus zicht op een hoger rendement.
Als je verder wilt gaan met investeren in aandelen of bijvoorbeeld bitcoins dan is het verstandig eerst je kennis hierover bij te spijkeren voordat je daadwerkelijk overgaat tot het aankopen. Met name dit soort producten kent heel veel risico’s. Zoek naar betrouwbare en toegankelijke manieren om kennis hierover op te doen.