fbpx

Usian Bolt en Britt Dekker verloren begin 2023 veel geld doordat ze met de verkeerde mensen in zee gingen. Britt ging af op het advies van de tuinman en verloor een ton. Usain Bolt zag zijn volledige pensioen in rook op gaan. En dat gaat om miljoenen. Hoe weet je nu of iemand een betrouwbaar financieel advies geeft? Dat weet je nooit helemaal zeker, maar wat helpt is als de adviseur een vergunning heeft om dat te doen. Yolanda Bieckmann van de AFM geeft hieronder uitleg hoe dat werkt.

Mag iedereen financieel advies geven?

Nee, zeker niet iedereen mag beleggingsadvies geven! Beleggingsadvies betekent dat je ingaat op iemands persoonlijke financiële situatie. Voor beleggingsadvies is een vergunning nodig van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Aan zo’n vergunning worden hoge eisen gesteld zoals de vakbekwaamheid van de adviseur. Dat wil onder meer zeggen dat je moet beschikken over bepaalde diploma’s.

‘beleggingsaanbeveling’

Voor een ‘beleggingsaanbeveling’ gelden andere regels. Een beleggingsaanbeveling is geen persoonlijk advies maar een algemene aanbeveling. Hierbij kun je denken aan het geven van tips over de aankoop of verkoop van een bepaald financieel product of bepaalde analyses. Dan moet iemand zich houden aan ‘zorgvuldigheid’: zo moeten feiten duidelijk onderscheiden worden van meningen en interpretaties. Ook moeten daarbij de bronnen en data worden vermeld. Daarnaast is het belangrijk dat iemand open is over een eventueel eigen belang bij een specifieke aanbeveling. Bijvoorbeeld wanneer diegene een beloning/betaling vanuit de aanbieder ontvangt. Daarbij moet de identiteit van degene die een beleggingsaanbeveling geeft bekend zijn. Het mag dus geen anoniem account zijn.

Meer informatie

  • Hier vind je de AFM regels voor het verspreiden van content over beleggingen
  • Check deze praktische checklist voor als je gaat beleggen
  • Artikel Financieel Dagblad: Tientallen ondernemers voor miljoenen opgelicht door 26-jarige ‘wonderbelegger’ Max R. (21 april 2023)
  • Artikel Quote: Broekie Max R., verdacht van beleggingsfraude van €26 miljoen, blufte zich Quote 500-kringen binnen (21 april 2023)
  • Clint: Ex-atleet Usain Bolt wordt opgelicht en verliest 11 miljoen euro die hij opzij had gezet voor zijn pensioen (20 januari 2023)
  • RTL: Bankier krijgt beroepsverbod vanwege het stelen van 45.000 euro. (17 januari 2023)
  • RTL: Britt Dekker werd opgelicht. “Hij had ons een ton beloofd” (8 januari 2023)
  • Metro: 1 op de 7 financiële TikTok video’s bevat misleidende en gevaarlijke informatie (21 februari 2022)