fbpx

Beleggen met klein bedrag mogelijk?

Beleggen met een klein bedrag. Veel mensen denken dat het niet kan. Maar is dat wel zo? Martine Hafkamp, managing director/eigenaar van Fintessa Vermogensbeheer legt het uit.

Natuurlijk kun je beleggen met kleine bedragen. De beleggingsmogelijkheden zijn misschien wel wat beperkter, omdat je voor zo’n bedrag niet zo maar alle aandelen kan kopen. De aandelen van veel bedrijven kosten immers meer dan die 10 euro per maand. Maar, toch kun je ook met kleine bedragen al beginnen met beleggen. Het is heel normaal dat veel mensen, en helemaal jongeren, (nog) geen grote bedragen over hebben om daarmee te gaan beleggen.

Dezelfde spelregels

Maar of je nu met veel of met weinig geld gaat beleggen, veel ‘spelregels’ zijn hetzelfde. Beleggen doe je met dat gedeelte van je vermogen, dat je voor lange tijd kan missen. Daarom moet je cash achter de hand houden, zodat je de eerste jaren te allen tijde aan al je verplichtingen kan voldoen en je niet opeens op de beurs je aandelen moet verkopen.

En, of je nu met veel of weinig geld belegt, als je je risico wilt verkleinen (en dat wil je, anders lijkt beleggen meer op gokken), dan doe je aan spreiding. Leg dus niet al je eieren in één mandje. Met een groot bedrag kun je rustig een portefeuille van 25 bedrijven opbouwen, maar dat is met een tientje per maand niet te doen.

Hoe beleggen met klein bedrag?

Wil je toch met dat tientje per maand beleggen, dan bieden ETF’s, ook wel trackers genoemd, uitkomst. Met de aankoop van een ETF koop je in één keer een heel gespreid mandje aandelen. Vaak zijn de kosten van zo’n tracker relatief laag. Koop je bijvoorbeeld een tracker op de MSCI World Index, dan heb je daarmee in één klap een mandje met meer dan 1.500 aandelen in bezit. Het is wel verstandig om daarna consequent elke maand voor 10 euro aandelen bij te kopen. Oriënteer je goed op welke mogelijkheden de diverse banken of handelsplatformen daarvoor bieden.

Meer informatie