fbpx

Persoonlijk antwoord van Klaas Knot – President van De Nederlandse Bank

Je kunt de beurskoers van een bedrijf zien als de netto contante waarde van de toekomstige winstuitkeringen aan aandeelhouders. Deze toekomstige uitkeringen moeten contant worden gemaakt met de rente. Hogere rente betekent lagere netto contante waarde van toekomstige kasstromen. Vandaar!

Klaas Knot – President van De Nederlandsche Bank

 

Toelichting door BeleggerUitlegger

Het antwoord op de vraag ‘Waarom dalen de beurskoersen als de rente stijgt?’ is misschien wat lastig te begrijpen als je geen bedrijfseconomie hebt. Daarom een toelichting van BeleggerUitlegger.

De hoogte van de rente heeft invloed op hoeveel geld je moet sparen om een doelbedrag bij elkaar te krijgen. Hoe hoger de rente, des te minder geld je nodig hebt om je doel te bereiken. Dit lichten we even toe moet een voorbeeld:

Stel dat jouw ouders een studiefonds voor jou opgericht hebben. Je krijgt elk jaar dat je studeert € 5000. Natuurlijk studeer jij netjes binnen vier jaar af, dus zou je zeggen dat ze 5000 x 4 = € 20.000 moeten sparen voordat jij begint met studeren. Echter ze krijgen ook ieder jaar rente. Stel dat de rente 2% per jaar is, dan krijgen ze € 400 als ze € 20.000 hebben klaar staan. Het jaar erna krijgen ze weer rente, ook over de rente van het jaar ervoor, etc. Dus het is niet nodig om die volledige € 20.000 vooraf te sparen. Je kunt precies uitrekenen hoeveel je wel moet sparen, daar zijn online diverse tools voor. Bijvoorbeeld deze van berekenhet.nl

Op dit moment stijgt de rente. Dat betekent dat jouw ouders niet € 400 per jaar aan rente krijgen maar meer, bijvoorbeeld € 500 per jaar. Door de rentestijging daalt dus het bedrag dat je ouders bij elkaar moeten sparen.

Het antwoord van Klaas Knot

Nu terug naar het antwoord van Klaas Knot. De contante waarde is het ‘vertalen’ van toekomstig geld naar nu. Als de rente stijgt wordt de contante waarde van geld lager. Je krijgt immers meer rente dus je hebt het bedrag sneller bij elkaar. De beurskoers is volgens Klaas Knot, te zien als de netto contante waarde van de toekomstige winstuitkeringen aan aandeelhouders. Stel dat de winstuitkering over 5 jaar € 100 is. Dan is de contante waarde hiervan nu bijvoorbeeld € 85. Als de rente stijgt zou dit kunnen dalen naar nog maar € 80. (Je kunt dit precies uitrekenen, zie de formule onderaan dit antwoord).

 

Waarom dalen de beurskoersen als de rente stijgt?

In het antwoord van Klaas Knot wordt gesproken over netto contante waarde in plaats van contante waarde. Bedrijfskundig is er een verschil tussen die twee als het gaat over investeringen, zie bijvoorbeeld deze uitleg. In dit voorbeeld kun je stellen dat de netto contante waarde gelijk is aan de contante waarde.

 

Klaas Knot stelt dat de beurskoersen samenhangen met de netto contante waarde van de verwachte winstuitkeringen. Door de stijgende rente daalt de contante waarde, dus is het logisch dat de beurskoersen ook dalen.

reactie op klaas knot beurskoersen en rente

Berekenen van contante waarde:

De contante waarde (PV) van de toekomstige waarde (FV) volgt uit de formule:

PV =  FV / (1 + i)^t

  • PV = Present Value = contante waarde
  • FV = Future Value = toekomstige waarde
  • t = de periode in jaren (hoeft geen geheel getal te zijn)
  • i = rente (Aantal procent gedeeld door 100)
  • ^ = tot de macht

Meer informatie:

  • Artikel van De Telegraaf: Vijf vragen over rente – Bij ons gaan de rentes hard omhoog, maar China is alweer aan het verlagen.
  • Artikel van Het Financieel Dagblad:ÈCB stevent af op de grootste renteverhoging in twintig jaar.