fbpx

Als een bedrijf goede kwartaalcijfers presenteert, verwacht je dat de beurskoers ook stijgt. Net als dat slechte cijfers zorgen voor een koersdaling. Toch is dit niet altijd het geval. Als de beleggers een veel hogere winst hadden verwacht dat de kwartaalcijfers zijn ze teleurgesteld en kan de koers daarom gaan dalen. Hoe dat precies zit vroegen we aan Hildo Laman. Hij is hoofd Beleggersdesk IEX.

14 december 2023

Als een bedrijf goede kwartaalcijfers heeft, gaan dan ook automatisch de koersen omhoog en vice versa?

Goede, of beter dan verwachte, kwartaalcijfers kunnen een positief effect hebben op de koers van het aandeel. Maar dat is zeker geen garantie op een stijging. Minstens zo belangrijk als de resultaten is de verwachting voor het nieuwe kwartaal, of de rest van het jaar. Die geven een indicatie voor de toekomst. Dus met bijvoorbeeld goede resultaten voor het afgelopen kwartaal, maar een minder goede verwachting voor het nieuwe kwartaal zou het aandeel kunnen dalen in plaats van stijgen.

Daarnaast wordt de koers van een aandeel gevormd door vraag en aanbod, dat is ook zo op de dag van de cijferpresentatie. Als er om wat voor reden dan ook meer aanbod is dan vraag, dan zal het aandeel dalen. Ook al waren de cijfers én de vooruitzichten uitstekend. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat beleggers massaal het aandeel gekocht hebben in de dagen en weken vóór de cijferpresentatie, waardoor de koers flink is gestegen. Dan is het de vraag wie er nog ná de (goede) cijfers wil kopen. In zo’n situatie kan het aandeel dalen ondanks de mooie cijfers. Zoiets wordt ook wel ‘Buy the rumour, sell the fact’ genoemd.

Zo zijn er nog verschillende situaties denkbaar waarbij de reactie van het aandeel niet strookt met het kwartaalrapport. Uiteindelijk wordt de prijs door vraag en aanbod bepaald, niet door rapporten. En op de lange termijn zal een reeks van goede kwartalen waarschijnlijk vroeger of later een positief effect op de koers hebben. En andersom natuurlijk.