Wat doen de mensen op de beursvloer die je zit bij RTLZ?
De meeste mensen op de achtergrond bij RTLZ ziet werken bij AFS. Maar wat doen ze de hele dag?...
Godfried le Blanc Deputy Head Interest Rates Division bij de AFS GroupHelaas, ook wij hebben geen glazen bol die dit met zekerheid kan voorspellen. Ook de experts verschillen van mening. Het pro-kamp ziet alleen maar kansen. De sceptici zien de dood van de cryptovaluta naderen. Peter de Waard, columnist van de Volkskrant, legt in zijn column van 5 december 2023 uit waar de schommelingen vandaan komen en vergelijkt de bitcoinbezitters met een meeuwenkolonie bij een frietkraam.
De bitcoin lijkt op een meeuw die in het drukke stadsverkeer telkens wordt aangereden, maar elke keer weer opkrabbelt en wegfladdert. De munt viert op 3 januari zijn vijftiende verjaardag. Dat is voor meeuwen jong bejaard. De grotere exemplaren worden twintig, hoewel een zilvermeeuw de 49 jaar zou hebben aangetikt.
En ook de bitcoin is een taai oudje. Net als iedereen aan het doodsbed van de virtuele munt is gekluisterd, klimt de munt weer uit het dal. Want in deze wereld van samenzweringstheorieën is het nu eenmaal de enige financiële waarde waar centrale banken en overheden geen invloed op hebben. En met het toenemende wantrouwen in het establishment koesteren de mensen die wat over hebben op de bankrekening de bitcoin. Maandag noteerde de munt zelfs iets meer dan 42 duizend dollar. Dat betekent een stijging van 150 procent in twaalf maanden.
Dat leek een jaar geleden net zo onwaarschijnlijk als 37 zetels voor de PVV of Ajax op vier punten achterstand van Go Ahead Eagles. De markt voor bitcoins en andere virtuele valuta werd continu opgeschrikt door schandalen. Eerst was daar de crash van de stablecoin TerraUSD die leidde tot de ineenstorting van de de cryptobeurs FTX van Sam Bankman Fried: de meest bekende witte boordencrimineel van dit jaar, hoewel er waarschijnlijk een Hollywood-film voor nodig is om te begrijpen wat hij precies verkeerd heeft gedaan.
De bitcoin daalde daarop tot minder dan 16 duizend dollar. Daar kwamen dit jaar de beschuldigingen nog bovenop van fraude en witwassen bij Binance, ’s werelds grootste cryptobeurs. In november trof Binance een schikking met de Amerikaanse justitie van 4,3 miljard dollar. Maar het is onduidelijk of daarmee de kous af is.
Maar schandalen deren de bitcoin niet meer. Beleggers en met name de speculanten vinden het politieke en militaire onheil in de wereld verontrustender: de eindeloze oorlog in Oekraïne, het bloedbad in Gaza, de vrees voor een hernieuwd presidentschap van Donald Trump en de eclatante verkiezingssuccessen van populistisch-rechts in Europa. Dat zijn bedreigingen voor de financiële stabiliteit die mensen met geld naar edelmetalen en cryptovaluta jaagt. Daarnaast lijken verdere verhogingen van de rente op de lange baan geschoven en wordt zelfs rekening gehouden met rentedalingen. Ook dat maakt virtuele munten aantrekkelijker.
Er zijn aanwijzingen dat de bitcoin van speeltje van middelbare scholieren evolueert tot een beleggingscategorie van professionele beleggers die de boot niet willen missen. Er is zelfs een kans dat binnenkort nieuwe beleggingsproducten zoals trackers (ETF) voor bitcoins op de markt komen.
Er wordt gefantaseerd over een waardestijging van de bitcoin naar 125 duizend dollar of zelfs 150 duizend dollar in de loop van volgend jaar. Dan zou de munt nog drie keer over de kop moeten gaan.
Maar meestal is een dergelijke verwachting juist het signaal voor een ommekeer. De bitcoin verkeert of in een doodsstrijd of in de zevende hemel, net zoals een hongerige meeuwenkolonie bij een af en toe geopende frietkraam.
BeleggerUitlegger bedankt Peter de Waard en de Volkskrant voor het ter beschikking stellen van deze column.