fbpx
9 juni 2023

 

Een goede vraag waar niet gemakkelijk een antwoord op te krijgen is. Wij mailden de koning en kregen van de Rijksvoorlichtingsdienst het volgende antwoord:

“Deze betreft het privédomein en daarover doen wij geen mededelingen”

Hoeveel de Oranjes precies bezitten is onbekend. De Quote schat het totale vermogen van de koninklijke familie op 1,2 miljard euro. Jan Magazine maakt onderscheid per lid en denkt dat de koning en koningin 47 miljoen bezitten. Een quote uit het artikel:  “Hij heeft dit opgebouwd door vastgoed, investeringen en een aandeel in Shell.” Dat laatste wordt door de Rijksvoorlichtingsdienst ontkent in dit persbericht op hun website.

 

Of de koning aandelen heeft en zo ja welke is niet te achterhalen. Net als elke Nederlander heeft hij recht op privacy. (De Spaanse koning maakte zijn vermogen trouwens wel openbaar.)  We weten daarom ook niet precies hoeveel juwelen de royals bezitten, dat is een goed bewaard geheim. Natuurlijk is Maxima regelmatig te bewonderen met diverse sieraden, maar wat ze nog meer in huis heeft weet niemand.

De website IsGeschiedenis schrijft in dit artikel “De Oranjes hebben een collectie juwelen waarmee ze zich kunnen meten met de grote Europese vorstenhuizen. Al in de achttiende eeuw beseften de stadhouders dat hun collectie van enorme waarde was. Zo waardevol zelfs, dat ze officieel lieten vastleggen dat de juwelencollectie, de ‘huisjuwelen’, niet verkocht mocht worden, maar moesten voor de dynastie worden bewaard.” De historische juwelen zijn ondergebracht in een stichting en tellen daarom niet mee voor het vermogen van de Oranjes.

Het vermogen van de Oranjes spreekt tot de verbeelding. Via omwegen proberen diverse media er toch wat over te zeggen.

De NOS achterhaalde in 2018 via het kadaster dat de koninklijke familie 500 stukken grond en panden bezit in Nederland. De bezittingen beslaan zo’n 520 hectare. Wat de Oranjes in het buitenland bezitten is onbekend. Wel weten we dat Willem-Alexander een vakantiehuis heeft in Griekenland aan de baai van Doroufi

Het dichtste bij het antwoord op onze beginvraag is de quote in het opiniestuk op Business Insider. In het stuk zegt oranje-kenner Philip Dröge: “Het zijn bijzonder rijke mensen met een grote beleggingsportfolio – het zou ook gek zijn als de koning dat niet zou hebben. Het gaat hoofdzakelijk om vrij verhandelbare aandelen (…). Het geld bevindt zich op verschillende plekken ter wereld en wordt zeer professioneel en actief gecoördineerd.” Er staat niet bij waar de Oranje-kenner deze kennis vandaan heeft.

 

Meer informatie:

  • Artikel RTLnieuws:  De Spaanse koning maakt zijn vermogen bekend.
  • Artikel Business Insider:  Een Oranje-expert legt uit hoe de koning aan zijn geld komt en waar hij het aan uitgeeft
  • Artikel Business Insider: We weten niet welke aandelen koning Willem-Alexander bezit – dat zou openbaar moeten zijn
  • Artikel NOS: Een stoep, maneges en een paardenwei: het bezit van de koninklijke familie
  • Artikel Jan Magazine: Zo rijk zijn de leden van de Nederlandse koninklijke familie
  • Artikel Vorsten.nl: Geen aandelen koning in Koninklijke bedrijven
  • Artikel Vorsten.nl: Droomvilla in Griekenland, hier ontspannen koning Willem-Alexander en koningin Máxima!
  • Artikel Business Insider: Koning Charles heeft bijna €500 miljoen aan bezittingen geërfd, maar dat is slechts een fractie van zijn vermogen: zo verdient de Britse monarchie jaarlijks miljoenen