fbpx

Wat de beurs komend jaar gaat doen, dat is niet in een glazen bol al te bekijken. Het antwoord op deze vraag is ook sterk afhankelijk van wie je het vraagt. Business Insider vroeg het aan ChatGPT.  Die kon geen zekerheid geven. “Aandelenmarkten zijn volatiel en kunnen worden beïnvloed door talloze factoren, zoals de economische vooruitzichten, de prestaties van individuele bedrijven, geopolitieke ontwikkelingen en nog veel meer.”  IEX hielt een enquête onder niet-professionele beleggers. Die zijn optimistisch gestemd over geheel 2023. Het grootste gedeelte (44%) denkt dat de AEX er dit jaar 5 tot 15% bij krijgt. De reactie hierop van professioneel belegger Leon Hillen op Twitter was: “Een betere contra-indicator kan je niet krijgen…” Hij denkt dat het hoogstens een soortgelijk beursjaar als 2022 wordt, dus bepaald niet “beter” zoals velen (‘experts’ en particulieren) denken. Hieronder legt hij uit waarom. Onderaan het artikel links naar artikelen in diverse media over dit onderwerp.

Mocht je net begonnen zijn met je te verdiepen in beleggen, dan kan de onderstaande tekst aan de moeilijke kant zijn.

Een voorspelling voor 2023

Op dit moment zitten we in een bearmaret. Ik denk dat 2022 de boeken in zal gaan als het 1e jaar van een langjarige bearmarket. De prestatie van de obligatiemarkten (ca. -17% dit jaar) spreekt boekdelen. Aandelen, hoewel tussentijds 20% lager, staan nu ‘slechts’ -12% (AEX nu ca. 700 tegen 800 begin januari). Sommigen denken dat er zelfs een nieuwe hausse aanstaande is. Bullmarket? Bullshit!

Remmende factoren

Voornaamste argumenten aanhoudende bearmarket: structureel veranderde financieel-economische omgeving. Alle bevorderende factoren in de periode 2009-2021 zijn inmiddels gedraaid naar remmende factoren Een terugkeer naar 0% rente, of hervatting mislukte experiment van geldverruiming, lijkt onwaarschijnlijk want onverantwoord: het zou de inflatie, die nog lang niet de kop is ingedrukt, onmiddellijk weer doen versnellen. Met risico tot hyperinflatie aan toe. Het gejubel over de teruglopende inflatie, katalysator achter de recente beursrally, is volkomen misplaatst. Deflatie in assets en tal van producten kan een tegenwicht bieden.

Inflatie

De inflatie zal blijvend zijn. Vier redenen waarom:

 1. Inflatie in voeding, energie en diensten zal de komende jaren de kop op blijven steken. Energie (olie, gas, elektra) zal, na prijsdalingen vanaf absurd hoge pieken, bodemen op een gemiddeld hoger niveau dan voorheen. In voedingsmiddelen kunnen de prijsstijgingen zelfs doorzetten. Juist deze twee categorieën treffen iedereen.
 2. De normalisering van de loon-prijsspiraal. Bedrijven worden aangemoedigd en soms zelfs gedwongen de lonen te verhogen.
 3. Elk probleem een reddingsplan (compensatie, prijsplafond). We willen niet accepteren dat we in moeten leveren. Symptoombestrijding, en geen probleemoplossing. Door de aanpak van de problemen naar de toekomst te schuiven wordt de bearmarket verlengd.
 4. De enorm gestegen overheidsuitgaven die uiteindelijk inflatoir zijn. Dat kan weer leiding tot belastingmaatregelen welke nadelig zijn voor de consument. En bij de nu flink hogere rente is het (her)financieren van staatsschuld een steeds meer kostbare zaak.

Winstwaarschuwingen

De Centrale Banken zijn in 2022 op de rem gaan staan om inflatie te beteugelen. In reactie daarop zijn overheden gas gaan geven om consument & bedrijf te compenseren. Het beleid van CB’n en overheden komt haaks op elkaar te staan, wat inflatie hardnekkiger dreigt te maken. Bedrijven lieten in 2022 fraaie omzet- en winststijgingen zien. Analisten gaan nog steeds uit van een kleine winststijging voor 2023. Moeilijk realiseerbaar in een klimaat van recessie, stijgende kosten en hogere lonen. Verwacht komend jaar veel winstwaarschuwingen.

Neerwaartse draai

De meeste investeerders hebben positieve verwachtingen voor 2023, met naar hun verwachting dubbelcijferig rendement op aandelen. Irreëel in mijn optiek. In 2022 hebben we, onder invloed van het remmende beleid van Centrale Banken, een neerwaartse draai gezien bij Aandelen (correctie), Obligaties (zware correctie), Vastgoed/Huizenmarkt (daling) en Crypto (crash). In 2023 verwacht ik dat dit doorzet.

Conclusie

Financiële markten gedijen bij de instroom van geld. Dit gaat minder worden, simpelweg omdat mensen netto steeds minder overhouden om te beleggen, en de kosten voor gefinancierd geld toenemen door de gestegen rente. De langverwachte crash hoeft niet eens te komen. Eerder een zeurderige, gestage daling met af en toe rallies tussendoor. Als een wurgslang die jaren vasthoudt en uiteindelijk overgaat in een zijwaarts patroon. Maar op dat moment staan we een stuk lager dan nu.

Meer informatie:

 • Visual Capatalist: Top Heavy: Countries by Share of the Global Economy (29-12-2022)
 • Telegraaf: Na dramatisch beursjaar: ’Particulier kan beste saai beleggen, maar is eigenwijs’ (29-12-2022)
 • Nu.nl: AEX beleeft slechtste beursjaar sinds kredietcrisis en sluit bijna 14 procent lager (30-12-2022)
 • Volkskrant: Alles wat fout was, deed het in 2022 goed op de beurs (30 december 2022)
 • Nu.nl: De beurs in 2022: Olie blijkt hoop in bange dagen voor worstelende belegger (30-12-2022)
 • IEX: Dit zijn de meest verhandelde aandelen van 2022 (30-12-2022)
 • NOS: Zuur jaar voor spaarders en beleggers: tientallen miljarden euro’s armer (30-12-2022)
 • RTL: Rampjaar voor spaarders en beleggers, hoe doe je het in 2023 beter? (31-12-2022)
 • Telegraaf: Barre beursjaar AEX in cijfers: Shell blinkt, Philips zinkt (31-12-2022)
 • Financieel Dagblad: Elektrische autobouwers doen het slecht op de beurs, analisten zien kansen (1-1-2023)
 • Business Insider: We vroegen de door artificial intelligence aangestuurde bot ChatGPT welke aandelen het goed gaan doen in 2023: dit was het antwoord (1-1-2023)
 • BNR: IMF: 2023 wordt economisch zwaarder dan 2022 (2-1-2023)
 • IEX: Beleggers zien het zonnig in voor 2023 (2-1-2023)
 • BNR: IMF: 2023 wordt economisch zwaarder dan 2022 (2 januari 2023)