fbpx

Beleggen in goud kan op verschillende manieren. Een veel gekozen manier is om juwelen te kopen. Dit omdat het metaal dan in kleine hoeveelheden en draagbare manieren kan worden aangekocht. Wel betaal je bij de aankoop van juwelen vaak meerdere malen de waarde van het goud omdat een ring moet worden gemaakt en de juwelier er ook wat aan wil verdienen. Ook is het goud niet puur, maar vaak 14- of 18-karaats. Bijvoorbeeld een ring van 18-karaats goud bestaat voor 75% uit goud. De rest is zilver of koper. Je kunt dus gerust een gouden ring of ketting kopen maar dat doe je dan vooral omdat het mooi is en niet als investering.

Beleggen in goud kan beter door te investeren in puur gouden baren of munten. Het meest wordt gekozen voor baren die worden opgeslagen door een organisatie. De koers van het goud bepaalt welk rendement er is behaald. De twee meest voorkomende manieren van beleggen in goud zijn:

Goud kopen via een ETF

Als je in een ETF investeert dan investeer je niet direct in fysiek goud maar in een fonds of bedrijf dat investeert in fysiek goud of goud derivaten. Dat heeft voordelen maar ook nadelen. Een voordeel is dat je tegen relatief lage kosten kunt investeren en de koers van goud kunt volgen. Een nadeel is dat je geen fysiek goud bezit, maar een aandeel van het fonds. Als dat fonds in de problemen komt, dan kun je dus je goud niet claimen.

Fysiek gealloceerd goud

Een tweede optie is investeren in fysiek investeringsgoud dat op je naam wordt opgeslagen in een kluis. Dit noemen we gealloceerde opslag. Je bent dan de eigenaar van een baar goud en als het bedrijf dat het beheer voor je organiseert in de problemen komt, kun je altijd je goud claimen. Er zijn vele organisaties die deze vorm van investeren in goud aanbieden, bijvoorbeeld GoldRepublic.

Het goud dat gealloceerd wordt opgeslagen ligt in zwaar beveiligde kluizen. Deze kluizen zijn beveiligd door dikke muren en zware metalen deuren, maar ook met met digitale maatregelen als iris-scanners, weegschalen en natuurlijk constant cameratoezicht. Dat zorgt ervoor dat het goud veilig en onafhankelijk in de kluis ligt.

Conclusie:

In het kort. Investeren in juwelen is mooi maar doe je vooral om er mooi uit te zien. Een ETF heeft als voordeel lage kosten, maar je koopt niet direct fysiek goud. En gealloceerde opslag is iets duurder, maar verzekert je juridische claim op fysiek goud.

 

Meer lezen:

Artikel van RTLZ: Verpanding in opkomst door stijgende prijzen, ook middenklasse levert spullen in.