fbpx

Je hoort en leest vaak over passief en actief beleggen. Maar wat is dit nou precies, en wat levert meer rendement op? We vroegen het aan Erik Snitselaar, hij is expert beleggen bij de Consumentenbond.

Wat is het verschil tussen actief en passief beleggen en wat levert meer op?

Een goede vraag. Allereerst de uitleg wat actief en passief beleggen is en dan de stap naar de (mogelijke) verschillen in opbrengsten.

Actief beleggen

Bij actief beleggen maak je zelf actieve keuzes met je beleggingen. Dit betekent dat je zelf nadenkt in welke bedrijven je geld investeert. Of je maakt een keuze om in een bepaalde regio of sector wel of juist niet te beleggen. Geloof jij bijvoorbeeld dat de komende jaren bedrijven die zich bezig houden met technologie goed gaan presteren. Dan koop je aandelen of een beleggingsfonds van technologiebedrijven. Je bedenkt dus zelf waar je de komende periode kansen ziet.  Er zijn ook banken die actief vermogensbeheer aanbieden. In dat geval maken zij actieve keuzes voor je beleggingen. Het doel van de meeste actieve beleggers is een beter rendement halen dan de gemiddelde belegger en de “markt” verslaan.

Passief beleggen.

Er zijn ook beleggers die van mening zijn dat het niet te voorspellen is welke bedrijven de komende jaren goed presteren. Wel geloven ze dat de aandelenbeurs als geheel op de lange termijn een mooi rendement haalt. Ze willen graag beleggen maar weten niet welke aandelen ze moeten kopen. Daarom kiezen ze ervoor om niet de spreekwoordelijke naald in de hooiberg te zoeken maar de hele hooiberg te kopen. Dit doen ze door het kopen van een indexfonds of tracker. Hiermee beleggen ze in bedrijven die in een bepaalde index zitten. Denk bijvoorbeeld aan de wereldwijde index de MSCI World. Deze index belegt in meer dan 1500 verschillende bedrijven verspreid over 23 ontwikkelde landen. Hiermee beleg je in ongeveer 85% van alle wereldwijde beursgenoteerde bedrijven. Vind je dit niet genoeg dan kun je ook nog kiezen voor de MSCI ACWI. Deze index belegt in bijna 3000 verschillende bedrijven. Dit zijn de bedrijven uit de MSCI World aangevuld met bedrijven uit 24 opkomende landen. Denk hierbij aan landen als China, India, Brazilië en Polen. Wanneer je belegt in een goed gespreide index dan beleg je zowel in de bedrijven die goed presteren als bedrijven die het minder doen. Het rendement wat je haalt is het gemiddelde van de markt.

Wat levert het meeste rendement op?

Uit het verleden blijkt dat het maar weinig (professionele) beleggers lukt om op de langere termijn de index te verslaan. Een belangrijke oorzaak hiervan is het verschil in kosten tussen actief en passief beleggen. Actieve beleggers hebben de neiging om vaker aandelen te kopen of te verkopen dan passieve beleggers. De transactiekosten worden hierdoor hoger. Ook zijn de kosten voor het beheer van een actief beleggingsfonds hoger dan die van een passief indexfonds. Het verschil in jaarlijkse kosten kan oplopen tot meer dan 1%.  Dit lijkt een klein percentage. Maar 1% hogere kosten scheelt veel opbrengst op de lange termijn. Naast het verschil in kosten is het zeker voor een particuliere belegger erg lastig om te bepalen welke bedrijven het de komende jaren goed gaan doen. Je zult je moeten verdiepen in de financiële cijfers en de toekomstverwachting van een bedrijf. Hier heb je veel tijd, kennis en informatie voor nodig.

Conclusie

De kans is groot dat op de lange termijn passief beleggen meer oplevert dan actief beleggen.
Wil jij graag beleggen en hier niet teveel tijd aan kwijt zijn? En ben jij tevreden met het gemiddelde rendement van de aandelenbeurzen? Kies er dan voor om passief te beleggen. Je kunt bij veel verschillende aanbieders tegen lage kosten passief beleggen. Vaak is het mogelijk om je aankooporders te automatiseren zodat je bijvoorbeeld iedere maand automatisch een vast bedrag belegt. Je hebt er dan verder geen omkijken meer naar.

Ben jij juist iemand die beleggen helemaal te gek vindt? En wil je hier graag veel over leren en actief mee bezig zijn. Dan kun je ervoor kiezen om actief te gaan beleggen. De kans is groot dat je met het behaalde rendement achter blijft ten opzichte van een passieve belegger.  Maar misschien lukt het jou wel om het beter te doen dan de markt. Lukt dat niet? Bedenk dan dat een leuke hobby geld mag kosten.

 

BeleggersBattle

Ben je benieuwd hoe het verschil tussen passief en actief beleggen in de praktijk verloopt? Volg dan de BeleggersBattle waarbij Erik de strijd is aangegaan met zijn Consumentenbond-collega Marco. Marco belegt passief en Erik maakt actieve keuzes voor zijn beleggingsportefeuille. Benieuwd hoe de strijd verloopt en wie er voor ligt?  Kijk dan snel op de website van de Consumentenbond.