fbpx

Er zijn zoveel cryptomunten. Wat is het verschil? en hoe weet je of de munt die je koopt niet een shitcoin is? Wij vroegen het aan Wim Maas. Hij werkt op de Universiteit Tilburg en heeft zich verdiept in de cryptomarkt.

3 juli 2023

Hoe weet ik of een cryptomunt geen shitcoin is?

Een nieuwe cryptomunt is eenvoudig te maken, daarom zijn er ook zo veel. Niet elke cryptomunt is dan ook nuttig. Pas op voor waardeloze cryptomunten, op internet vaak ‘shitcoins’ genoemd. Het kan lijken alsof de cryptomunt iets waard is, terwijl er eigenlijk een scammer of een grappenmaker achter zit. Een ‘pump-en-dump’ strategie is bijvoorbeeld wanneer een kleine groep oprichters de munt gaat hypen om op het hoogtepunt van de hype uit te stappen. Beleggers die met een hype meegaan zonder goed onderzoek te doen kunnen dan snel veel geld verliezen.

De cryptomarkt is een speculatieve markt. Dat betekent dat prijzen snel op en neer gaan en het moeilijk is om de waarde van een cryptomunt te bepalen. AFM-topvrouw Laura van Geest vergelijkt het dan ook met een “gokhal”. Om er achter te komen of een cryptomunt een goede belegging kan zijn, is het aan te raden gedegen onderzoek te doen alvorens te beleggen. Kijk dan vooral naar:

 • Wat is de reputatie van de munt zelf?
 • Wie zijn de oprichters van de munt en wat is hun reputatie?
 • Wat is het doel van de cryptomunt?

Categorieën cryptomunten

Cryptomunten kun je verdelen in verschillende categorieën. Hieronder staan de vier belangrijkste. Het kan zijn dat een munt in meerdere categorieën past. Let op, in elk van deze categorieën zijn ‘shitcoins’ te vinden.

 1. Betalen en sparen – Sommige cryptomunten worden vooral gebruikt om te betalen en sparen, zoals Bitcoin. Alternatieven voor bitcoin worden vaak ‘altcoins’ genoemd (zoals Litecoin).
 2. Volgen – Sommige altcoins proberen de waarde van een andere valuta te volgen, de zogenaamde ‘stablecoins’ (zoals USDT).De munt wordt geacht minder in waarde te schommelen dan andere munten waardoor je minder risico loopt als je met deze munt betaald. Helaas zijn sommige stablecoins niet altijd stabiel gebleken of soms zelfs ingestort.
 3. Bepaald nut – Cryptomunten met een bepaald nut bieden bijvoorbeeld een infrastructuur voor blockchain applicaties (zoals Ethereum), of verschaffen toegang tot een product (zoals Filecoin).
 4. Verzamelen – Als laatste heb je nog NFT’s, dit zijn munten die ieder uniek zijn en een bepaald verzamelobject vertegenwoordigen.

Begrijp je cryptomunten niet of wil je niet het risico lopen om geld te verliezen door heftige koersschommelingen, dan is crypto geen goede belegging voor jou. Beleg alleen met geld dat je bereid bent te verliezen.

 

Meer informatie

 • FAQ: Waarom vinden sommige beleggers Cryptomunten geen echte belegging?
 • Artikel Telegraaf: AFM topvrouw waarschuwt cryptomarkt is vergelijkbaar met gokhal
 • Video Klokhuis: Wat is bitcoin
 • Video Radar: Bitcoin, altcoin, shitcoin? Radar duikt in de cryptocurrency
 • Podcast zo werkt een fraudeur. Hoe begin je als cryptofraudeur?
 • Artikel Financieel Dagblad: Crypto’s bewaren is een kwelling, dus worden ze het heelal in geschoten (6 juli 2023)
 • Artikel Telegraaf: ’Twee miljoen Nederlanders hebben cryptovaluta’ (6 juli 2023