Wat doen de mensen op de beursvloer die je zit bij RTLZ?
De meeste mensen op de achtergrond bij RTLZ ziet werken bij AFS. Maar wat doen ze de hele dag?...
Godfried le Blanc Deputy Head Interest Rates Division bij de AFS GroupEr zijn zoveel cryptomunten. Wat is het verschil? En hoe weet je of de munt die je koopt niet een shitcoin is? Wij vroegen het aan Wim Maas. Hij werkt op de Universiteit Tilburg en heeft zich verdiept in de cryptomarkt.
Een nieuwe cryptomunt is eenvoudig te maken, daarom zijn er ook zo veel. Niet elke cryptomunt is dan ook nuttig. Pas op voor waardeloze cryptomunten, op internet vaak ‘shitcoins’ genoemd. Het kan lijken alsof de cryptomunt iets waard is, terwijl er eigenlijk een scammer of een grappenmaker achter zit. Een ‘pump-en-dump’ strategie is bijvoorbeeld wanneer een kleine groep oprichters de munt gaat hypen om op het hoogtepunt van de hype uit te stappen. Beleggers die met een hype meegaan zonder goed onderzoek te doen kunnen dan snel veel geld verliezen.
De cryptomarkt is een speculatieve markt. Dat betekent dat prijzen snel op en neer gaan en het moeilijk is om de waarde van een cryptomunt te bepalen. AFM-topvrouw Laura van Geest vergelijkt het dan ook met een “gokhal”. Om er achter te komen of een cryptomunt een goede belegging kan zijn, is het aan te raden gedegen onderzoek te doen alvorens te beleggen. Kijk dan vooral naar:
Cryptomunten kun je verdelen in verschillende categorieën. Hieronder staan de vier belangrijkste. Het kan zijn dat een munt in meerdere categorieën past. Let op, in elk van deze categorieën zijn ‘shitcoins’ te vinden.
Begrijp je cryptomunten niet of wil je niet het risico lopen om geld te verliezen door heftige koersschommelingen, dan is crypto geen goede belegging voor jou. Beleg alleen met geld dat je bereid bent te verliezen.