fbpx

‘Opa van 92 koopt aandelen Coca-Cola’. Dit krantenartikel zal je zeer waarschijnlijk niet lezen en zal zeker de voorpagina’s van de kranten niet halen. Vervang opa door Warren Buffett en het is wereldnieuws. Hoe kan dat? Waarom is wat een 92-jarige man uit Amerika doet hier nieuws? We vroegen het aan Bernard Vogelsang. Voor De Financiële Telegraaf schrijft hij regelmatig over Warren Buffett. Hij noemt Warren zijn ‘held’ en is in 2015 naar de jaarlijkse Warren Buffett-conferentie in de Verenigde Staten geweest. Bernard: “Leuk om te vertellen is dat ik 25 jaar geleden toevallig op dezelfde school als Buffett heb gezeten: de Universiteit van Nebraska. Sterker nog: ik heb er gewerkt voor de Daily Nebraskan, de dagelijks verschijnende universiteitskrant waar zijn ouders elkaar hebben ontmoet in 1924. “Zonder de Daily Nebraskan was ik er niet geweest”, heeft Buffett wel eens lachend gezegd.”

13 maart 2023

Waarom is alles wat Warren Buffett doet nieuws?

Buffett komt vaak in het nieuws, omdat hij één van de rijkste mensen ter wereld is. Door geld te steken in aandelen van bedrijven als Apple en Coca-Cola heeft deze Amerikaanse topbelegger nu ruim €100 miljard op zijn bankrekening staan.

Het bijzondere van Buffett is dat hij niet veel om zijn rijkdom lijkt te geven. Hij wil wel graag veel geld verdienen met slimme beleggingen op de beurs, maar hij geeft niet veel centen uit. Buffett is al gelukkig als hij urenlang lekker kan lezen of het kaartspel bridge speelt met voldoende cola en pinda-snacks binnen handbereik. Ondanks zijn zuinigheid heeft deze superbelegger beloofd dat hij vrijwel al zijn miljarden gaat weggeven aan goede doelen. Ook is Buffett geliefd, omdat hij zijn fouten eerlijk toegeeft. “Ik heb het verknald”, zegt hij dan bijvoorbeeld.

Buffett straalt ook plezier en optimisme uit. Hij is inmiddels 92 jaar en gaat nog bijna elke dag met lol naar zijn werk. Veel mensen vinden het leuk om naar zijn grappen te luisteren.

De Amerikaan beheerst bovendien de kunst om simpel uit te leggen wat hij doet als belegger. Zijn fans willen ook rijk worden en hangen daarom aan zijn lippen.

En wat is de beste geldtip die Buffett heeft voor iedereen? “Investeer in je opleiding”, heeft hij wel eens gezegd. “En blijf elke dag leren. Dat doe ik ook.”

Meer informatie

  • Documentaire ‘Becoming Warren Buffett’
  • Video ‘Warren Buffett zingt het Coca-Cola lied’
  • Artikel De Telegraaf – Goed jaar voor topbelegger Warren Buffett (25 februari 2023)
  • Artikel Financieel Dagblad – Buffett’s Berkshire Hathaway boekt recordwinst (25 februari 2023)
  • Artikel IEX – Welke aandelen moet je volgens Buffett hebben? (20 februari 2023)
  • Artikel De Telegraaf – Warren Buffett blijft voorzichtig (5 november 2022)