fbpx

De rente gaat sinds een tijdje omhoog. Je betaalt rente als je geld leent, maar je krijgt rente als je geld spaart. De banken willen natuurlijk wel wat verdienen, dus de rente die je betaald als je geld leent is altijd hoger dan de rente die je ontvangt. (Het verschil wordt de rentemarge genoemd) Hoeveel rente je krijgt hangt af van het soort rekening dat je hebt. Bij een betaalrekening is de rente lager dan op een spaarrekening. Als je jouw geld voor langere periode vast zet, krijg je als beloning ook meer rente. Meer rente geven dan een concurrerende bank zorgt uiteraard ook voor meer klanten. Maar waarom geven banken eigenlijk rente? We vroegen het aan Wouter Melis van de Rabobank.

28 april 2023

Jouw spaargeld is waardevol voor een bank

Het spaargeld is geld waard voor de bank. Met het spaargeld kan een bank leningen uitgeven. Niet al het spaargeld kan de bank uitlenen. Want klanten willen (delen van) hun spaargeld ook weer op kunnen nemen als ze het nodig hebben. De bank kijkt wel deel van het spaargeld van alle klanten waarschijnlijk wel een tijdje bij de bank blijft. Door de jaren heen hebben we daar ervaring mee. Dat deel gebruikt ze om een lening bijvoorbeeld een hypotheek van te verstrekken. Eigenlijk is de bank dus een tussenpersoon tussen mensen die geld over hebben en nodig hebben. De rente die we kunnen geven op een spaarrekening is afhankelijk van de rente die we ontvangen op de lening die we geven.

Een heel simpel voorbeeld

De bank bewaart 1000 aan spaargeld van een klant. En een andere klant wil geld lenen van de bank. Namelijk 500. De bank kan dan een deel van het spaargeld van de ene klant gebruiken (500) om de andere klant een lening te geven (500). De rest van het spaargeld houdt de bank in kas, want misschien dat de klant een deel van dat geld ook zelf weer op wilt nemen. En dan moet de bank het wel beschikbaar hebben voor de klant.

Als je een balans tekent ziet dat er zo uit:

Bezittingen        Schulden

500 lening           1000 spaargeld

500 kas

Stel de rente op de lening (bijvoorbeeld hypotheek) is 4%. Dan krijgen we dus  20 per jaar van de klant. Die 20 kunnen we dan weer als rente vergoeden aan de spaarklant (2%).

De rentes zijn afhankelijk van de marktomstandigheden. Naast spaargeld kan een bank ook geld lenen bij centrale banken , andere banken, of professionele partijen.

Meer informatie

  • Video The Gold Smiths Tale
  • FAQ door Klaas Knot – Waarom dalen de beurskoersen als de rente stijgt?
  • Artikel van De Telegraaf: Vijf vragen over rente – Bij ons gaan de rentes hard omhoog, maar China is alweer aan het verlagen.
  • Artikel van Het Financieel Dagblad:ÈCB stevent af op de grootste renteverhoging in twintig jaar.