fbpx
19 maart 2023

Hoe win ik de beleggingscompetitie Scholenstrijd?

Iedereen kan Scholenstrijd winnen, maar winnen zonder plan vooraf komt eigenlijk niet voor. Voor degenen die Scholenstrijd niet kennen, Scholenstrijd is een fictieve beleggingswedstrijd. Deelname is helemaal gratis! Deze wedstrijd vindt 2 keer per jaar plaats en duurt steeds 6 weken. Bij Scholenstrijd beleg je met fictief geld, maar er wordt wel gebruik gemaakt van echte aandelen en beurskoersen van dat moment.

 

Scholenstrijd kent vier competities, met ieder zijn eigen winnaar. Iedereen doet individueel mee aan de rendement competitie, maar ook aan de risico-rendement competitie. Een rendement van 8% is mooi, maar als je heel veel risico genomen hebt om dat te bereiken, had je wellicht beter voor een rendement van 7% kunnen kiezen met nauwelijks risico om je geld kwijt te raken. Om het risico-rendement te berekenen wordt gebruik gemaakt van de Sharpe-ratio. Geen zorgen, dit gaat volledig automatisch.

Naast je individuele deelname kun je ook meedoen met je klas en/of school. (De docent maakt hiervoor een league aan.) Hier wordt gekeken het gemiddelde rendement en het risico-rendement van jullie league.

Het spreekt voor zich, dat je voor het winnen van de verschillende competities ook verschillende strategieën moet hanteren. Maar welke?!? Dat kan zelfs de wetenschap je niet met zekerheid zeggen. Om je een beetje op weg te helpen vroegen we oud-winnaars Noah Sah en Robert Ligvoet naar hun strategie die tot de overwinning leidde.

 

Noah Shah – Winnaar rendement competitie najaar 2022

Noah: “Scholenstrijd win je door een plan te kiezen na wat onderzoek gedaan te hebben en aan het gekozen plan vast te blijven houden. Daarnaast veel het nieuws blijven volgen om het plan bij te kunnen werken.”

Noah vertelt meer over zijn overwinning in het interview met De Telegraaf en op Radio 1.

Robert Ligvoet – Docent Wiskunde en aanvoerder beleggingsclub Rijnlands Lyceum uit Sassenheim

De klas van Robert won de Scholenrendementscompetitie van het najaar van 2022. Op Valentijnsdag mochten ze met de hele klas naar Beursplein 5 om de gong te luiden.

Robert: Zoals we uit econometrische onderzoeken vernomen hebben, valt de beurs op de korte termijn eigenlijk niet te voorspellen. Toch hebben we onze kansen op overwinning kunnen vergroten met de volgende handelingen:

 

  1. Als de beurs op de korte termijn toch niet te voorspellen is, kan je het beste zo min mogelijk handelen. Dus hebben we de aandelen gekocht die we wilden kopen en daarna niet meer verkocht.
  2. De richting van de beurs is dan wel niet te voorspellen, maar de volatiliteit uit het verleden van een specifiek aandeel zegt wel degelijk wat over de volatiliteit in de toekomst van dat aandeel. Onze visie was, dat als de beurs in zijn geheel omhoog zou gaan, we beter in de meest volatiele aandelen konden zitten, gezien onze portefeuilles dan het meest omhoog zouden gaan. Gezien de beurzen in de periode van 6 weken omhoog zijn gegaan, zijn onze portefeuilles inderdaad het meest omhooggegaan.

Om Warren Buffett te quoten:  “”In de korte termijn is de markt een weegschaal (weighing machine), maar op de lange termijn is het een stemmachine (voting machine).” Dit betekent dat op korte termijn de prijzen van aandelen voornamelijk worden bepaald door vraag en aanbod, oftewel door de weging van de markt. Maar op de lange termijn wordt de waarde van een bedrijf bepaald door de prestaties en groei van het bedrijf, oftewel door de stemmen van investeerders die vertrouwen hebben in het bedrijf. Ook hij geeft dus aan dat de beurs niet te voorspellen is op de korte termijn. Toch hebben we wel zijn principes toegepast om onze aandelen uit te kiezen, alsof we wel voor de lange termijn zouden investeren. Namelijk:

  • Het management moet capabel zijn en hun kapitaal ten goede van de aandeelhouders inzetten.
  • Het bedrijf moet een duurzame ‘moat’ hebben: een sterk en duurzaam competitief voordeel t.o.v. de concurrentie.
  • De prijs van het aandeel moet aantrekkelijk zijn t.o.v. zijn huidige en toekomstig verwachtte winst.