fbpx
4 september 2023

Zijn postduiven een goede belegging?

Deze vraag kwam binnen naar aanleiding van onze post over dit artikel. “Topduif van 1 miljoen euro verliest waarde doordat ringetje wordt afgeknipt”.  Als je de kop leest kun je twee dingen concluderen. Duiven houden kan flink geld op leveren, maar is ook een riskante belegging.

Dat er veel geld te verdienen is met duiven voorspeelde Quote al vijf jaar geleden in hun artikel: Rijk met duiven. De voorspelling dat binnen 5 jaar de duurste duif een miljoen euro waard is dus ruimschoots gehaald. In het artikel wordt uitgelegd hoe je met duiven geld kan verdienen. “Voor ongeveer 10.000 euro bezit u al een goede duif. Let wel: een doffer kan oneindig veel kinderen krijgen en is dus een veel betere investering dan een duivin. Met een beetje geluk hebt u uw inleg na een jaar terugverdiend, want een gezond jong levert u ongeveer tien procent van de prijs van vader- of moederduif op. Na een jaar kunt u vaak nog 6 jaar winst maken.” In het artikel van Quote wordt wel gezegd dat knowhow als duivenmelker vereist is. Een paar duiven in een hok stoppen maakt je geen miljonair. Je zult je echt moeten verdiepen en waarschijnlijk jaren moeten investeren in de training van je duiven.

Hoeveel mensen in Nederland leven van de duivensport is onduidelijk. Duivenvereniging ‘Friesland 96’ heeft op haar website staan: “In Nederland zijn meerdere liefhebbers ingeschreven staan bij de kamer van Koophandel als duivenhouder en die hebben van hun hobby hun werk gemaakt. Ze verkopen hun duiven, eieren, jongen & kennis in meerdere gevallen over de hele wereld. Ze zijn als het ware onze profs.” Bij de meeste begint het als hobby en de succesverhalen halen het nieuws. Toch zijn niet alle duivenhouders blij met het grote geld in de duivensport.

Meer informatie:

  • Artikel AD: Echtpaar geniet van hun supersnelle postduiven, maar vreest het dievengilde: ‘Geld heeft de sport kapot gemaakt’ (18 juli 2023)
  • Artikel Nu.nl: Topduif van 1 miljoen euro verliest waarde doordat ringetje wordt afgeknipt (7 juni 2023)
  • Artikel Quote: Rijk met duiven: ‘Binnen 5 jaar is de duurste duif een miljoen euro waard’ (23 februari 2018)
  • Artikel RTV Drenthe:  Duif van Jan Gerrit Wiering uit Veenhuizen wint prestigieuze wedstrijd: ‘Krijgt er een kick van’ (23 juni 2023)
  • Informatie over wat je nodig hebt om duiven te houden