fbpx

Waarom hangen er doeken op Beursplein 5?

Als je bijvoorbeeld naar RTLZ kijkt, komt bij beursitems meestal beursplein 5 in beeld. Je ziet dan de oude beursvloer. Daarop zijn beurshandelaren aan het werk. Boven hun bureaus hangen inderdaad een soort van doeken. Waar die voor dienen vroegen we aan Firos Joeman. Hij is werkzaam bij de afdeling Facilities bij Euronext.

De functies van de vliegers op Beursplein 5

De ‘doeken’ die op beursplein 5 hangen, worden vliegers genoemd. De vliegers hangen er sinds 2007. In dat jaar werd de beursvloer voor het eerst verhuurd aan een handelshuis. Tot 2002 was de vloer in gebruik om fysiek te handelen. In dat jaar werd de papieren handel afgeschaft. Tussen 2002 en 2007 werd de oude beursvloer verhuurd voor events.

Het handelshuis Saen Options BV was in 2007 de eerste huurder van de oude beursvloer. Zij hadden een architectenbureau aangesteld, voor de verbouwing van de beursvloer en de inrichting hiervan. Het bewuste architectenbureau had in hun definitieve ontwerp de vliegers en de grote planten op de beursvloer opgenomen. Deze hangen en staan er nog steeds.

De vliegers zijn niet, wat veel mensen denken, om te voorkomen dat andere personen van het balkon meekijken op de schermen. Ze zijn bedoeld voor meer lichtinbreng en om de akoestiek te dempen op de grote beursvloer. De vliegers zijn dus eigenlijk een verstopplek voor de verlichting en geluidsdempers.

De huidige huurders van de beursvloer zijn AFS Group BV, Nyenburgh Holding BV en Better Options NV. AFS heeft 60 % van de ruimte gehuurd, andere twee ieder 20 %.

Meer informatie