Wat het verschil is tussen een margerekening en een cashrekening
Als je gaat beleggen via een broker heb je een rekening nodig. Maar welke moet je dan kiezen?
Winand Singh Head of Customer Success bij EasybrokerDe financiële wereld staat (nog steeds) bekent als een mannenbolwerk. Toch werken er ook vele vrouwen en ook in topposities. Klopt het idee van een mannenwereld wel? We vroegen het aan de CEO van Euronext, Simone Huis in ’t Veld. Zij is de eerste vrouwelijke voorzitter van Nederlandse beurs.
Als eerste vrouwelijke CEO van de Amsterdamse beurs wil ik deze vraag graag beantwoorden. Zelf werk ik al meer dan twintig jaar in de financiële sector, waarvan meer dan veertien jaar in bestuursfuncties in een internationale omgeving. Op basis van deze ervaring ben ik ervan overtuigd dat – als je over de juiste kwaliteiten, talenten en instelling beschikt – er plek is voor iedereen. En dat dit inmiddels gelukkig losstaat van je geslacht.
Maar ik snap ook dat deze vraag niet uit de lucht komt vallen. Want het klopt dat er een zekere perceptie heerst dat de financiële wereld meer een mannenwereld is. Dat was vroeger ook zo, maar gelukkig verandert dit. Langzaam, maar het verandert wel degelijk.
Euronext Amsterdam, ook wel bekend als de Amsterdamse aandelenbeurs, is daar geen uitzondering op. Deze beurs bestaat al meer dan 400 jaar en is daarmee de oudste aandelenbeurs ter wereld. Toch zette de eerste vrouwelijke handelaar pas in 1923 – ruim 300 jaar ná het ontstaan – voet op de beursvloer. Dat was toen ook nog eens uniek in de wereld. En bij mijn aanstelling in 2019 was het in de Nederlandse kapitaalmarkt voor het eerst dat een vrouw CEO werd. Ook dat was toen – helaas – uniek.
Binnen Euronext doen we er vandaag de dag veel aan om meer vrouwen aan te trekken, door heel de organisatie heen, ook op hogere posities. Om een voorbeeld te geven: er zijn momenteel zeven Europese beurzen aangesloten bij Euronext. Drie hiervan hebben inmiddels een vrouwelijke CEO, waaronder ik. Ook op andere niveaus is het percentage vrouwen door laatste jaren substantieel toegenomen. Daar zijn we trots op. Want deze diversiteit is onderdeel van ons DNA, als pan-Europese organisatie. Met zeven lokale markten is Euronext een echte smeltkroes als het gaat om cultuur, achtergrond en dus ook in toenemende mate van geslacht van medewerkers. Daar zit juist onze kracht. De verandering gaat misschien niet van vandaag op morgen, maar daarom hoop ik als vrouw aan de top in zekere zin een rolmodel te zijn voor jongere vrouwelijke generaties.
Ik wil afsluiten met een welgemeend advies aan (jonge) vrouwen die een carrière in de financiële wereld ambiëren: laat je niet afschrikken door het beeld dat veel mensen van de financiële wereld hebben. Ja, je zult veel met mannelijke collega’s werken en ja, het is een ambitieuze omgeving. Maar ook in de financiële wereld is men doordrongen van het belang van een inclusieve omgeving. Dat is ook de enige weg vooruit. Een omgeving waar iedereen zijn, haar of hun toegevoegde waarde kan leveren.