fbpx

Beleggingsgrappen op 1 april die zijn er zeker. Nico Inberg maakt ieder jaar een 1 april grap over beleggen en ieder jaar trappen er beleggers met open ogen in. Hij vertelde ons over zijn grappen en de beste gelukt grap van IEX: de aandelenuitgifte van ‘F/rite Air’ in 2000.

 4 april 2023

1 april beleggingsgrappen –  trap er niet in!

Op 1 april zijn er veel partijen die het leuk vinden om een grap uit te halen. Een soort wilde fantasie waarbij de lezer net wel, net niet gaat twijfelen aan de waarheid ervan. Ook in de beleggingswereld is dat af en toe het geval. Bij De Aandeelhouder doe ik dat elk jaar, evenals voordien bij IEX waar ik van 2017-2020 werkzaam was. Ook voor die tijd had IEX af en toe een hele sterke grap, waarbij vooral de aandelenuitgifte van Frite/Air, waar beleggers op konden inschrijven, een succes was. (Zie hieronder voor de uitleg van de grap)

De truc is om beleggers een soort worst voor te houden waardoor ze geneigd zijn niet al te zeer te twijfelen aan het waarheidsgehalte. Ook de politiek erbij betrekken doet het goed: bij veel beleggers werkt een artikel over bijvoorbeeld hogere belastingen op vermogen als een rode lap op een stier. Uiteraard is het leuk om de lezer dan iets te laten doen, bijvoorbeeld door in te schrijven op een fake aandelenuitgifte op een leus in te sturen die we als petitie gaan aanbieden aan de Tweede Kamer.

 

Afgelopen jaar maakten we de grap dat BBB, de nieuwe politieke partij die de Eerste Kamer verkiezingen had gewonnen, de vermogensrendementsheffing wilde opheffen. We kregen een kleine 100 mails van mensen die de petitie tekenden. Een aantal jaren geleden zelfs meer dan 300 op een zogenaamd belastingverhoging van Jesse Klaver, die werkt helemaal als een rode lap op een stier bij beleggers.

Vorig jaar ging de grap om een belastingmeevaller die beleggers konden ontvangen naar aanleiding van de hoge energieprijzen en in 2021 konden beleggers meedoen aan een beurslisting van De Aandeelhouder zelf.

1 april grap beleggen

Wanneer je een 1 april grap maakt over de beurs moet je wel oppassen dat je geen koersgevoelige informatie over de schutting gooit. Een overnamebod op een bestaand aandeel aankondigen bijvoorbeeld kan je in grote problemen brengen met de toezichthouder (AFM). Mede daarom is het goed om het er zo dik op te leggen dat de meeste lezers wel weten dat het niet helemaal zuivere koffie is. Toch zijn er altijd weer mensen die er wel intrappen. In alle gevallen ontvingen we bij de Aandeelhouder honderden mail van beleggers die toch maar het zekere voor het onzekere namen en een mailtje stuurden!

 

De F/Rite Air 1 april grap

De onderstaande tekst is afkomstig van Wikipedia

F/Rite Air is een fictief bedrijf dat op 1 april 2000 op de beleggingswebsite IEX.nl werd aangekondigd. De naam F/Rite Air wordt uitgesproken als ‘fried air, oftewel ‘gebakken lucht’. Desondanks werd voor een aanzienlijk bedrag aan aandelen besteld.

De grap

Naar verluidt zou F/Rite Air een in Californië gevestigd biotechnologiebedrijf zijn, dat werkte aan het ioniseren van lucht, hetgeen depressies beter zou bestrijden dan Prozac en opwekkender zou zijn dan Viagra. Bovendien zou het goed zijn voor de weerstand, stressbestendigheid en het concentratievermogen. Het bericht van IEX meldde verder dat Bill Gates en George Soros reeds in het bedrijf hadden geïnvesteerd en de grote farmaceut Pfizer mogelijk in het geheim achter de ontwikkeling zou zitten. Het bericht meldde ook dat piloten van het Israëlisch leger de geïoniseerde lucht al tot zich namen bij luchtoperaties. IEX meldde ten slotte dat men erin was geslaagd een blok van een miljoen aandelen voor haar leden te reserveren. De aandelen zouden voor $16 tot $18 van de hand gaan, maar volgens analisten de eerste dag mogelijk al naar $80 stijgen.

Volgens opstellers Raymond Spanjar en Michael Kraland lag de 1 aprilgrap er hiermee duimendik bovenop. Niettemin werd binnen enkele uren voor ruim 15 miljoen gulden aan effecten besteld, een bedrag dat later nog opliep naar 20 miljoen. Van de eerste 430 inschrijvers had er niet één de moeite genomen het prospectus op te vragen.

Later die dag maakte IEX bekend dat het om een grap ging. Toch bleven er gedurende enige dagen nog bestellingen binnenkomen.

Analyse

Het was duidelijk dat beleggers zich tijdens de internetzeepbel makkelijk bij de neus lieten nemen. De grap was des te opmerkelijker omdat het amper twee weken na de dramatische beursgang van World Online was. Ravi Kumar, die inmiddels plaatsvervangend CEO van Infosys is, zag een groter verband met toentertijd toenemende belangstelling voor financieel nieuws en voor beleggen in het bijzonder. Deze belangstelling zou mede gevoed zijn door media-aandacht voor de nieuwe economie. Volgens deze auteur trok F/Rite Air de denkbeelden van financiële deskundigen en hun jargon tot in het absurde. Desondanks won de hebzucht het bij vele investeerders van het gezond verstand.

 

Meer informatie

  • Artikel de Aandeelhouder: BBB gaat vermogensrendementsheffing afschaffen! (1 april 2023)
  • Artikel de Aandeelhouder: Haal 12% inflatie terug via de belastingdienst (1 april 2022)
  • Artikel IEX:  1 april – Rendementsheffing senioren omhoog (1 april 2019)
  • Artikel de Volkskrant: Beleggers in de rij voor aandeel Gebakken Lucht (3 april 2000)