fbpx
21 juli 2023

Vier ‘foutjes’ van professionele beleggers

‘Fouten maken is menselijk’ ‘Iedereen maakt wel eens een foutje’. Maar als professionele beleggers een ‘foutje’ maken, kan dit miljoenen kosten. Voor het antwoord op deze FAQ verzamelden we vier voorbeelden:

  1. Alecta en First Republic Bank, foutje van 2 miljard
  2. DWS en Wirecard, foutje van 500 miljoen
  3. Qatar National Oil en Volkswagen, foutje van 5 miljard
  4. Postduif en een ringetje, foutje van 1 miljoen

Foutje nummer 1: Twee miljard pensioengeld in rook opgegaan in Zweden

Het Zweedse pensioenfonds Alecta ging in maart 2023 voor 2 miljard het schip in. Het geld dat de ‘gewone hardwerkende’ Zweden hadden ingelegd voor hun pensioen is in rook op gegaan.

Alecta is een Zweeds pensioenfonds dat het pensioen beheert voor 2,6 miljoen Zweden die werken bij 35.000 verschillende bedrijven. Alecta beheert ruim 110 miljard euro. Uiteraard beleggen ze dat geld, zodat deelnemers in het pensioenfonds aanspraak kunnen maken op een uitkering als ze met pensioen gaan. Maar dan moet je niet beleggen in Amerikaanse banken die failliet gaan. “According to media reports, Alecta took a $ 728 million loss on the sale of its First Republic shares. That loss came on top of roughly $ 862 million Alecta had in SVB and $ 310 million in Signature Bank before their closures.” Er was geen ander pensioenfonds dat zoveel geïnvesteerd had in deze banken als Alecta. Het verlies van 2 miljard leidde tot het ontslag van de topman Billing, die in de video hieronder (nog voor zijn ontslag) uitlegt wat er fout ging.

De drie Amerikaanse banken die failliet gingen hebben allemaal hun eigen verhaal, maar de gemene deler is de stijgende rente. De Silicon Valley Bank (SVB) leed zware verliezen op obligatiebeleggingen en Signature Bank ging vooral de mist in met cryptobeleggingen. Beide banken werden daarop door de toezichthouder overgenomen en verkocht. Daarna ging First Republic, die eerst gered was door een kapitaalinjectie, alsnog failliet. Het grootste probleem van deze bank waren slechte hypotheekproducten waar de bank in had geïnvesteerd.

Foutje nummer 2: Met 500 miljoen gegokt en verloren…

Gokken met geld verwacht je niet van professionele beleggers en zeker niet van één van de marktleiders op het gebied van asset management, DWS. De DWS Group bestaat al meer dan 60 jaar en heeft een goede reputatie. In maart 2023 had ze 841 miljard euro van klanten onder haar hoede. De goede reputatie van DWS heeft wel wat krasjes opgelopen door de affaire met Wirecard.

Wirecard was een beursgenoteerd Duits bedrijf dat een internetbetaalsysteem had ontwikkeld. Het aandeel Wirecard was op zijn top in 2018 € 191 waard. De aandelen zijn niks meer waard sinds Wirecard in juni 2020 faillissement aanvroeg. Er was naar buiten gekomen dat 1,9 miljard aan activa wellicht fictief waren (dat was een kwart van het totaal aan activa in de boeken).

DWS was de grootste aandeelhouder van Wirecard. Dit kwam omdat een van hun top-fondsmanagers, Tim Albrecht, fan was van Wirecard. De twee grote fondsen die hij beheerde hadden 9% van het vermogen in Wirecard zitten. Nadat de Financial Times naar buiten bracht dat het ernstige twijfels had over de echtheid van de activa van Wirecard nam hij een grote gok. Hij kocht, namens DWS, die week voor 500 miljoen aan Wirecard aandelen Wirecard. Albrecht: “I might remind you I invest in companies, not stock, and the point about Wirecard is: it’s a great company.” Die miljoenen verdampten volledig toen de koers instortte. Net als het geld van de aandelen die DWS al had.

Foutje nummer 3: Meer dan 5 miljard dollar verloren door aandelen Volkswagen

Je denkt te beleggen in een stabiel bedrijf, maar verliest 5 miljard omdat het bedrijf fraude heeft gepleegd. Het overkwam National Oil uit Qatar in 2015. Het bedrijf uit Qatar is de grootste aandeelhouder van Volkswagen. In 2015 hadden ze 17% van alle aandelen Volkswagen. Volkswagen bleek te sjoemelen met software die de uitstoot van hun auto’s regelt. In miljoenen dieselauto’s was software geïnstalleerd die de voertuigen tijdens een test schoner liet lijken dan ze in werkelijkheid waren. Verboden software kon detecteren of een auto op een testbank stond, waardoor de software ‘wist’ dat er mogelijk werd getest hoe schoon de uitlaatgassen zijn. Op zo’n moment gingen de schoonmaaksystemen vol aan en leek de uitstoot van schadelijke stikstofoxiden binnen de norm. Maar zodra de test afgelopen was, werden de systemen uitgeschakeld. Toen dit naar buiten kwam stortte de koers van het aandeel Volkswagen in. Een derde van de waarde van het bedrijf verdampte. Grootaandeelhouder National Oil Qatar ging voor meer dan 5 miljard het schip in, RTLnieuws meldt zelfs dat het 8,5 miljard is. Het schandaal heeft het Volkswagen concern uiteindelijk meer dan 30 miljard euro gekost aan boetes, schikkingen en schadevergoedingen.

Foutje nummer 4: Ongelukkige duivenmelker 1 miljoen armer

Een miljoen verliezen met één knip? Een duivenmelker uit Kerkdriel overkwam het. Er gaat nog steeds veel geld om in de duivensport. Een goede doffer kan heel veel kinderen verwekken en die worden verkocht voor veel geld. De duif uit Kerkdriel won twee belangrijke wedstrijden waarna zijn waarde steeg tot 1 miljoen euro. De eigenaar en de verzorger kregen ruzie en tijdens die strijd is het ringetje afgeknipt. Hierdoor is niet meer aan te tonen dat het dier de kampioensduif is en heeft het in één klap zijn waarde verloren.

Meer informatie:

  • Artikel De ondernemer: Verloren miljardeninjecties nekken topman Zweeds pensioenfonds
  • Artikel Cointelegraph: Swedish pension fund Alecta dumps First Republic Bank shares after price plummets
  • Artikel Time.com: How a Swedish Pension Fund Got Swept Up by the U.S. Banking Crisis
  • Artikel Financial Times: The fund managers who kept faith with Wirecard
  • Artikel Volkskrant: Dieselgate gaat door: sjoemelsoftware blijkt vervangen door sjoemelsoftware, oordeelt Hof
  • Artikel CNN: Volkswagen emission cheating costs Qatar $5 billion
  • Artikel Nu.nl: Topduif van 1 miljoen euro verliest waarde doordat ringetje wordt afgeknipt
  • Artikel Quote: Rijk met duiven: ‘Binnen 5 jaar is de duurste duif een miljoen euro waard’