fbpx

WINACTIE: Vind 20 of meer beleggingen op de poster!

Lukt het jou om 20 of meer beleggingen te vinden in de ‘Een Rijk Leven’ poster hieronder? Vul ze in en maak kans op leuke prijzen!

Zoek de beleggingen in de poster!

We doen je er vast een paar cadeau!

Goud

Door de eeuwen heen is goud een belegging waar mensen zich veilig bij voelen. Je kunt fysiek goud kopen maar ook goud kopen op de beurs. Goud op de beurs kan via een ETF of via de opslag van fysiek goud bij een organisatie die het beheer doet. Of je beter een gouden ring kunt kopen of via de beurs gaat beleggen hangt van je eigen voorkeuren af. In deze FAQ geeft Bart Brandts zijn visie op beleggen in goud.

De goudprijs daalt al een tijd. In oktober 2023 berichtte het ANP dat de oorzaak hiervan gezocht moet worden bij de sterke dollar en de stijgende rente. ABN AMRO voorspelde al in juni dat zij een daling van de goudprijs verwachtten.

Bekijk de FAQ

Wijn

Van beleggen in wijn heb je waarschijnlijk wel gehoord. Het clichébeeld uit de film van een enorme wijnkelder in een groot landhuis waar iemand per ongeluk een fles wijn openmaakt die een paar duizend euro waard bleek te zijn… oeps. Je moet wel een wijnkenner zijn om succesvol te beleggen in wijn. Welke soort moet je kiezen en welk jaar? Je moet ook beschikken over een geschikte ruimte om je wijn te bewaren. Een donkere, liefst trillingsvrije ruimte, met een constante temperatuur van rond de 12 graden en een vochtigheidsgraad tussen de 60 en 80%.

Ook moet je opletten voor fraude. Volgens experts wordt heel veel fraude gepleegd met wijn. Marktplaats is een no-go tenzij de verkoper je echt zekerheid over de herkomst kan bieden. De grootste wijnfraudeur is Rudy Kurniawan die in 2012 werd opgepakt door de FBI. Hij had in de jaren daarvoor voor miljoenen euro’s aan wijn verkocht.

Lees het verhaal van de grootste wijnfraude

Obligaties

Obligaties zijn een lening aan een bedrijf of overheid. Na de looptijd krijg je jouw ingelegde bedrag van de obligatie terug. Elk jaar krijg je een vergoeding voor het uitlenen van jouw geld. Dit wordt coupon of couponrente genoemd. Obligaties worden ook verhandeld via de beurs. Op deze manier kun je voor het einde van de looptijd jouw ingelegde bedrag terug krijgen. Echter de rente heeft invloed op de prijs die je ervoor krijgt. Als de rente gestegen is zal je minder dan het bedrag krijgen, als de rente gedaald is juist meer. Dan is jouw obligatie aantrekkelijker dan degene die op dat moment uitgegeven worden. Meer uitleg hierover lees je in deze FAQ.

Obligaties worden als veilige belegging gezien. Dat is omdat als het bedrijf failliet gaat geprobeerd zal worden de obligatieleningen terug te betalen, terwijl aandeelhouders hun geld dan volledig kwijt zijn. Toch zitten er zeker risico’s aan obligaties. Peter de Waard legt in deze FAQ uit waarom dat zo is.

Bekijk de FAQ

Oldtimer

Een (oude) auto als belegging? Ja, dat kan zeker flink rendement opleveren. Moet je wel zorgen dat je er geen ongeluk mee krijgt of hij per ongeluk in een sloot terecht komt. De duurste auto ter wereld is een Rolls-Royce Boat Tail. Hij is in het bezit van een Argentijnse voetballer (niet Messi).

In april 2023 werd bekend dat er een unieke collectie oldtimers geveild zou gaan worden. De 236 oldtimers waren van Ad Palmen (82) die zelf door gezondheidsredenen niet meer voor de collectie kon zorgen. PownedNews ging in de loods kijken. De auto’s brachten 7 miljoen euro op. Er was wel commentaar op de gang van zaken rondom de verkoop. RTLnieuws kopte: “Hoe een handelaar rijk werd van oldtimers en panden van kluizenaar met dementie.”

De duurste auto ter wereld

Duiven

Wellicht klinkt duiven houden als een belegging uit vervlogen tijden. Echter ook vandaag is er veel geld te verdienen met het fokken van duiven. Een duif die een wedstrijd wint kan zo een miljoen opleveren. Zijn nakomelingen zijn ook goud geld waard. Echter, een paar duiven in een hok stoppen maakt je geen miljonair. Je zult je moeten verdiepen en waarschijnlijk jaren moeten investeren in de training van je duiven. Wel zorgen dat het ringetje om zijn poot blijft vast zitten… (spoiler: een miljoen euro vervlogen) Meer hierover lees je in onze FAQ.

Bekijk de FAQ

Whisky

Whisky wordt ook wel het nieuwe goud genoemd. Vroeger was dit iets voor oudere mannen, maar tegenwoordig beleggen ook steeds meer jongeren in whisky. Vooral uit Azië is de vraag gegroeid en stijgt ook de prijs. Maar hoe werkt dat nou beleggen in whisky? Het is niet zo dat je zelf een vat whisky in jouw schuur moet zetten. Je kunt beleggen via een investeringsmaatschappij. Die koopt namens zijn beleggers vaten whisky op van een distilleerderij, whiskymakelaar of particulier. Terwijl de aangekochte whisky rijpt, wordt het vat meer waard. Mooie rendementen worden beloofd. Of dat zo blijft is maar de vraag. Door de vele investeerders is er minder whisky over voor de consumentenmarkt. Het creëert een ‘kunstmatige schaarste’. Als die vraag wegvalt zou de prijs snel kunnen dalen.

Is whisky het nieuwe goud?

Aandelen

Voor de meeste mensen is beleggen hetzelfde als aandelen kopen. De vele beleggingen in de poster laten zien dat dit niet zo is. Als je een aandeel koopt, koop je eigenlijk een klein stukje van een bedrijf. Ook wel een bewijs van deelneming in het eigen vermogen van een bedrijf genoemd. Je koopt een aandeel en het bedrijf kan dat geld naar eigen inzicht gebruiken. Tegenwoordig zijn bijna alle aandelen naamloze (digitale) aandelen waar de naam van de eigenaar niet op staat. De persoon die het aandeel ‘toont’, is de eigenaar. In ruil krijgt de persoon die het aandeel gekocht heeft, de aandeelhouder, dividend uitgekeerd als het bedrijf winst maakt. Ook krijgt de aandeelhouder stemrecht op de aandeelhoudersvergadering. Als een bedrijf failliet gaat, ben je jouw geld kwijt. Als het bedrijf succesvol is, worden de aandelen van het bedrijf meer waard. Op het moment dat je deze verkoopt tegen een hogere waarde dan noemen we dit koerswinst.

In Nederland worden de aandelen van beursgenoteerde bedrijven verhandeld op de effectenbeurs van Amsterdam Exchanges (AEX). Dit Engelstalige filmpje legt kort en krachtig uit wat aandelen zijn en hoe de aandelenbeurs werkt.

Bekijk de FAQ

Cryptomunten

Bitcoin, Litecoin, USDT, Ethereum maar ook NFT’s. Je hebt de namen vast wel eens langs horen komen. Het zijn allemaal cryptomunten. Maar wat is de bitcoin nu precies? Een snelcursus van 3 minuten vind je hier. Wat nu het verschil is tussen alle munten heeft Wim Maas voor ons uitgelegd.

Er zijn talloze verhalen van mensen die heel rijk zijn geworden door het kopen en verkopen van cryptomunten. De verhalen van mensen die juist veel geld verloren hebben hoor je veel minder vaak. De koers van crypto kan behoorlijk schommelen. Veel beleggers zien het kopen van cryptomunten dan ook als een vorm van gokken in plaats van beleggen. Hier schreef Jemima Kelly een column over in de Financial Times. De vertaalde versie hiervan vind je in onze FAQ.

Bekijk de FAQ

BeleggerUitlegger is mogelijk dankzij